BiH
0

Samir ef. Camić, glavni imam iz Bijeljine: Napad na džamiju je atak na Bošnjake

Anadolija
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Samir ef. Camić izjavio je za Anadoliju nakon skrnavljenje Atik Sultan Sulejmanove džamije u Bijeljini protekle noći da je to direktan ataka na Bošnjake koji žive u tom gradu.

“Napad na džamiju se desio sinoć oko tri sata. Jutros su džematlije na sabah-namazu vidjeli obijenu džamiju, razbijena stakla na prozorima, hodnik je bio devastiran, a glavna vrata u prostoriju gdje se obavlja molitva, bila su razbijena. Ovo je najdestruktivniji nasrtaj otkad je ova džamija u funkciji”, kazao je on.

Naglašava kako su Bošnjaci u Bijeljini ovim napadom na džamiju duboko uznemireni, ali da i dalje žele ostati da žive u ovom gradu.

“Osim materijalne štete, koja je značajna, veća je ta duhovna šteta. Riječ je o skrnavljenju nacionalnog spomenika BiH, što podliježe krivičnim sankcijama i kazni od najmanje tri godine zatvora. Boli nas sve ovo i Bošnjaci u ovom gradu su uznemireni. Ovo je atak na Bošnjake u ovom gradu, ali ovo nas neće pokolebati”, rekao je Camić.

O svemu je obaviještena policija, a rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina zatražilo je krivično gonjenje počinitelja.

Istoga jutra džamiju su posjetili gradonačelnik Mićo Mićić i njegov zamjenik Huso Zečkanović, dok su o svemu su obaviješteni Rijaset Islamske zajednice u BiH, Muftijstvo tuzlansko i Međureligijsko vijeće BiH.

Rijaset IZ u BiH i Muftijstvo tuzlansko oštro su osudili napad.

Uzimajući u obzir šire okolnosti u kojima se ovaj napad dogodio, Islamska zajednica očekuje hitnu i adekvatnu reakciju nadležnih istražiteljsko-sudskih organa, ali i najodgovornijih političkih predstavnika entiteta Republika Srpska (RS) kako bi se otklonili uzroci straha i netrpeljivosti koji se u javnom prostoru pokazuju prema bošnjačkim povratnicima na području Podrinja i sjeveroistočne Bosne.