Urađene analize
2

Salmonela uzrok trovanja u Paneri, vlasnik posjetio oboljele u bolnici

Piše: N. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon trovanja hranom u pekari Panera u sarajevskom naselju Sokolović-Kolonija, kada je više osoba zatražilo ljekarsku pomoć u KCUS-u, uzeti su uzorci hrane iz ovog objekta, a pokazalo se da je u proizvodima iz pekare bila salmonela.

“Laboratorijske analize uzoraka hrane, koji su uzeti 8. aprila 2012. godine, prilikom inspekcijskog nadzora u pekari Panera, pokazale su da je od njih 12, u tri uzorka izolovana bakterija vrste salmonela. Prema rezultatima Zavoda za javno zdravstvo KS, salmonela je izolovana iz tri vrste kremastih kolača, dok od 11 briseva, uzetih sa radnih površina i ruku uposlenih, dva ne zadovoljavaju higijensku ispravnost”, saopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Zajedno sa epidemiologom Zavoda za javno zdravstvo KS, na mjesto događaja je izašao i sanitarni inspektor i iz preventivnih razloga, nakon izvršenog pregleda, do daljnjeg zatvorio objekat te naložio da svi uposlenici početkom sedmice urade sanitarne preglede. Rezultati ovih analiza će biti poznati u ponedjeljak.

Ljekarsku pomoć na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nakon konzumiranja hrane u ovom objektu, zatražila su 23 pacijenta, od kojih je osam hospitalizovano.

Radnici iz Panere posjetili pacijente

Oko tridesetak radnika pekare Panera danas je posjetilo bolesne građane na Infektivnoj klinici KCUS-a.

Kako je za Klix.ba kazala Sanela Lučkin, jedna od radnica pekare Panera, željeli su iz ljudskih razloga posjetiti bolesne građane.

"Žao nam je što se to desilo. Došli smo da vidimo kako su ovi ljudi i koliko smo mogli primjetiti oni dobro izgledaju, a liječenje ide pozitivnim tokom", kazal je Lučkin.

Jedan od pacijenata kazao nam je kako se dobro osjeća, te da nikoga ne krivi što se desio ovaj incident.

"Na ovo se nije moglo puno utjecati. Inače hrana u Paneri uvijek je bila dobra, te se nadam da će tako i ostati bez obzira na ovaj incident koji se desio", navodi jedan od pacijenata.