BiH
600

Salko Zlatko Lagumdžija među nagrađenim studentima: Trud i rad se uvijek isplate

Piše: A. B.
(Foto: Klix.ba)
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke danas je na prigodnoj svečanosti u mostarskom Narodnom pozorištu nagradilo 94 učenika osnovnih i srednjih škola sa ukupno 70.000 maraka.

Riječ je o 44 osnovca i 50 srednjoškolaca koji su osvojili nagrade na međunarodnim, državnim i federalnim takmičenjima u znanju. Takmičenja su se odvijala u osam predmeta, i to matematika, fizika, informatika, njemački jezik, engleski jezik, muzička kultura, tehnička kultura i vjeronauka.

Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke, kazala je kako svi segmenti društva moraju prepoznati trud i zalaganje mladih ljudi.

"Ovo je prekrasna atmosfera. Iako je ovdje mračno i nema svjetlosti, svjetlost je u ovim mladim licima. Hvala vam svima što ste danas ovdje da unesete tračak nade i svjetlosti u budućnost Bosne i Hercegovine. Projekat 'Znanjem u budućnost', u okviru kojeg se nagrađuju najtalentiraniji učenici, postoji već devet godina. Ova manifestacija slavi trud i znanje učenika osnovnih i srednjih škola", kazala je Dilberović.

Dodala je i to kako, nažalost talentovana djeca u našoj zemlji često nisu afirmisana, te da samo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ima sluha za mlade talente, istraživače i naučnike, koji učestvuju na različitim državnim i međudržavnim takmičenjima, a koji ujedno ostvaruju značajne rezultate.

"Moramo zadržati mlade koji sve više odlaze iz ove zemlje, a da bismo ih zadržali moramo pokazati ne samo sluh, već ih i finansijski nagraditi", kazala je Dilberović.

Demir Papić iz Međunarodne srednje škole u Sarajevu osvojio je bronzanu medalju na Balkanijadi iz matematike.

"Olimpijada se održavala u Atini. Bilo mi je jako lijepo predstavljati zemlju na ovakvom takmičenju gdje se svaki trud se isplatio. Evo završio sam Srednju školu vrlo lijepo i upisao dobar fakultet. Bavim se matematikom i bavit ću se i u budućnosti", kazao je Papić.

Zlatko Salko Lagumdžija iz Međunarodne srednje škole Sarajevo također je osvojio bronzanu medalju na međunarodnom takmičenju koje se održalo na Tajlandu. On vjeruje da mladi u BiH imaju kvalitetnu budućnost jer ona proizilazi iz njih samih.

"Trud i rad se uvijek isplati, čak i da nisam ovo postigao. Znanje nam niko ne može oduzeti, a trudom i radom oblikujemo se u kvalitetnije ljude", dodao je Lagumdžija.