Potpredsjednik RS-a
79

Salkić: Žandarmerija u RS-u može biti opasnija od rezervnog sastava policije

FENA
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Potpredsjednik bh.entiteta Ramiz Salkić ponovio je da odustajanje od rezervnog sastava, te formiranje žandarmerije u RS može biti i opasnija aktivnost za budućnost.

Ta jedinica, smatra on, bez ikakve sumnje treba u budućnosti da posluži za zaštitu i podršku realizaciji određenih političkih ideja i postizanju političkih ciljeva.

"Jedinica koja je dobro opremljena, obučenija i uvježbana, iako brojčano puno manja, može biti puno opasnija, ako se zloupotrijebi od strane sistema protiv neke ciljne grupe", ocijenio je Salkić.

Zbog toga je, kaže, žandarmerija kao formacija opasnija od rezervnog sastava policije RS i njeno formiranje pokazuje da vlast u tom entitetu “ne odustaje od uspostave oružanih formacija kao pandama drugim oružanim formacijama u Bosni i Hercegovini”.

Tokom nedavne posjete Srbiji, kako je naveo, lider SNSD-a Milorad Dodik je govorio o potrebi da Srbija pomogne i podrži naoružavanje i opremu u entitetu RS.

"Zbog toga, smatram da aktivnosti MUP-a entiteta RS trebaju pratiti kantonalni i Federalni MUP, te poduzimati iste aktivnosti radi održavanja ravnoteže. Uz veliki broj obučenih i uvježbanih zaštitara i veliki broj organizovanih lovačkih udruženja u ovom entitetu, može se govoriti u slučaju potrebe o ozbiljnim vojnim formacijama", tvrdi entitetski potpredsjednik.

Današnje postrojavanje žandarmerije MUPRS-a u Banjoj Luci je, kako je dodao, “nastavak militarizacije u ovom entitetu”.

"Priča da će se oni boriti s ciljem zaustavljanja vala migranata u našoj zemlji je priča za malu djecu. Danas svi migranti koji borave u našoj zemlji prešli su preko područja kojeg kontrolira MUP entiteta RS i to u grupama i bez ikakvih problema", kazao je Salkić.

Ističe da Bošnjaci nose i ružna sjećanja iz rata.

"Svako postrojavanje i smotra policijskih snaga u ovom entitetu, njihovo institucionalno i kadrovsko jačanje i opremljenost, Bošnjake u ovom dijelu naše zemlje podsjeća na činjenice iz sudskih presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, po kojima su dijelovi MUP-a RS osuđeni da su počinili genocid u Srebrenici. Također, teški zločin nad prijedorskim Bošnjacima na Korićanskim stijenama počinili su pripadnici MUP RS. Ovo su naša osjećanja spram postrojavanja Jedinice žandarmerije u sastavu entitetske policije, posebno kada imamo u vidu skoro zanemariv broj Bošnjaka zaposlenih u MUP-u RS", rekao je Salkić.

Svečanim postrojavanjem jedinice žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima kod Banje Luke, zvanično će biti predstavljena nova organizaciona jedinica MUPRS-a.

Formiranje žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi, kako je rečeno, bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Promociji će prisustvovati ministar unutrašnjh poslova Dragan Lukač i direktor Policije Darko Ćulum, kao i zvaničnici entiteta predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.