BiH
6

Salkić traži od Stanića da spriječi otpuštanje jedinog ljekara Bošnjaka u Srebrenici

FENA
Dr. Nermin Džanić
Dr. Nermin Džanić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić uputio je otvoreno pismo ministru zdravlja i socijalne zaštite RS-a Slobodanu Staniću u povodu otpuštanja dr. Nermina Džanića, ljekara opšte prakse u Domu zdravlja u Srebrenici.

U pismu Salkić izražava nezadovoljstvo postupkom menadžmenta Doma zdravlja u Srebrenici i njihovom neprihvatljivom odlukom da se otpusti jedini Bošnjak, ljekar opšte prakse dr. Nermin Džanić.

"Ovakav postupak ima višestruke negativne efekte za nastavak procesa uspostavljanja suživota i povjerenja u Srebrenici", ukazuje Salkić i poziva resornog ministra da iskoristi autoritet funkcije na kojoj se nalazi i spriječi otpuštanje dr. Nermina Džanića s posla.

Ističe i da taj potez direktora Doma zdravlja u Srebrenici dr. Nenada Miloševića nema osnova jer je potreba za ljekarima u Srebrenici više nego evidentna i otpušanje ljekara nema nikakvog logičnog uporišta.

Podsjeća da je dr. Nermin Džanić mladi ljekar koji se vratio u Srebrenicu i svojim profesionalnim odnosom prema poslu i svojim pacijentima, za kratko vrijeme opravdao svoj angažman.

"S druge strane, otpuštanje jedinog ljekara Bošnjaka može se protumačiti i kao još jedan u nizu diskriminirajućih gesta protiv Bošnjaka u Srebrenici, pogotovu što se radi o mladom ljekaru koji nema drugi angažman, a rješenje o otkazu je dobio uoči Bajrama", ističe potpredsjednik entitetskog parlamenta.

Uz sve navedeno, smatra kako postoji niz neiskorištenih mehanizama da se spriječi otpuštanje jedinog Bošnjaka ljekara opšte prakse u Srebrenici, te poziva ministra Stanića da učini dodatni napor i zaustavi ovaj proces, te da ga o poduzetim mjerama blagovremeno obavijesti.