BiH
4

Salkić: Svirepo ubistvo starca u Kozluku je nasrtaj na proces povratka

Klix.ba
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić ogorčen je zbog ubistva Ahmeta Hasanovića, koje je, kako je navedeno, počinjeno na brutalan i podmukao način u avliji ovog povratnika u Kozluku, opština Zvornik.

"Ovo svirepo ubistvo starca Bošnjaka u Kozluku najozbiljniji je nasrtaj na proces povratka u manji bh. entitet u proteklih nekoliko godina. Posebno je zabrinjavajuće što se ovo ubistvo dogodilo u vrijeme kada su značajno podgrijane tenzije zbog odluka najviših entitetskih vlasti koje direktno potkopavaju proces povratka, a neodgovorni političari svojim neodmjerenim izjavama podgrijavaju međunacionalnu netrpeljivost na štetu Bošnjaka", istakao je Salkić.

Dodaje kako ovo ubistvo povratnika Ahmeta Hasanovića, koje je počinio njegov komšija Srbin, bez obzira na uzroke i motive, mora pokrenuti procese koji će "doprinijeti okončanju diskriminacije povratnika u manji bh entitet".

"Pozivam nadležne policijske organe da hitno poduzmu sve potrebne mjere i javnosti prezentiraju sve informacije o detaljno provedenoj istrazi kako bi se smanjile tenzije i spriječila eskalacija sukoba u Kozluku, Zvorniku, Podrinju, ali i cijelom entitetu. Pozivam najviše organe vlasti u ovom entitetu da prestanu provoditi mjere i aktivnosti koje ugrožavaju osnovna ljudska prava povratnika, koja posredno dovode do diskriminacije i sukoba koji imaju za posljedicu i ubistva", naglašava Salkić.

Napominje kako predvodnici politika u RS-u moraju shvatiti kako je Vlada RS-a vlada sva tri konstitutivna naroda i svih građana na ovom području te da je krajnje vrijeme da se tako počnu i ponašati.