BiH
197

Salkić: Probosanske snage moraju spriječiti namjere Dodika i Čovića o Ustavnom sudu

Klix.ba
Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska pozvao je u nedjelju 18. decembra 2016. godine vlasti ovoga entiteta da provedu transormaciju Ustavnog suda RS i da pravosuđe distanciraju od direktnog uticaja politike. Naglasio je da Milorad Dodik i Dragan Čović žele u Ustavnom sudu BiH uvesti politiku preglasavanja.

"Proteklih godina Ustavni sud RS donosio je odluke potpomažući njima institucionalnu diskriminaciju nesrpskog stanovništva, dajući legitimitet i legalitet majorizaciji i preglasavanju koja se provode u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS-a", kazaoje Salkić.

Dodaje kako je upravo Ustavni sud RS-a jedan od ključnih krivaca za usvojene prakse diskriminiranja na svim nivoima, što je produciralo nepovjerenje i dovelo do pogoršanja međunacionalnih odnosa, te produbilo radikalizaciju politike srpskih stranaka, koje su pronašle prostor za djelovanje na temeljima ratnih ideologija.

"Ustavni sud RS-a je pod direktnom kontrolom i uticajem Vlade RS i predsjednika entiteta. Sudije se biraju na prijedlog predsjednika bez ikakvih konsultacija sa potpredsjednicima iz reda Bošnjaka i Hrvata. Tako je na čelo Ustavnog suda instaliran pouzdani politički kadar SNSD-a, kako bi odluke bile kontrolirane i politički diktirane. Ustavni sud RS diskriminira konstitutivne narode Bošnjake i Hrvate, a Milorad Dodik daje sebi za pravo da zahtijeva transformaciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. To je poruka da želi i ovaj sud staviti pod kontrolu politike. Pri tome transformaciju suda uslovljava blokiranjem evropskg puta Bosne i Hercegovine", naglašava Salkić.

Potpredsjednik RS-a smatra da Dodik želi devastirati institucije BiH i blokirati evropski put naše zemlje.

"Evropski principi su stvaranje demokratsog društva, istih prava i mogućnosti za sve, u kojem politika nema kontrolu nad pravosuđem. Zato evrpski put ne odgovara vlastima RS i Miloradu Dodiku, koji krše ljudska prava, provode diskriminaciju i žele sve držati pod svojom kontrolom", kazao je potpredsjednik Salkić.

On je istakao kako Ustavni sud trenutno radi po poslovniku koji je protivan Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu RS, čime se direktno promovira i podržava diskriminacija nesrpskog stanovništva.

"Milorad Dodik želi princip kontrole i preglasavanja provjeren na primjeru Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, primjeniti na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i sa Čovićem donositi odluke preglasavanjem Bošnjaka, kao što je to pokazano u radu CIK na pitanju Stoca. Stavljanjem pod kontrolu Ustavnog suda želi se stvoriti ambijent za formiranje trećeg entiteta i vođenje Bosne i Hercegovine ka disoluciji. Sve probosanske snage moraju biti jedinstvene i učiniti sve kako bi zaustavili namjere Dodika i Čovića", zaključio je Salkić.