BiH
0

Salkić pozvao Bošnjake u RS-u da ostanu smireni i pribrani

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je sve građane u tom entitetu da danas, na dan referenduma, ostanu pribrani jer, kako je naglasio, sutra i svih narednih dana i godina moramo nastaviti zajednički život.

"Svima je jasno da je ovaj referendum antiustavan. Imali smo ovih dana i napuštanje domova od ljudi koji su uznemireni ovom situacijom", dodao je Salkić.

Izrazio je nezadovoljstvo današnjim incidentom u Fazlagića Kuli kod Gacka, gdje većinom živi bošnjačko stanovništvo.

"Situacija do koje je jutros došlo u Fazlagića Kuli kod Gacka pokazuje da su policija i institucije u ovom entitetu željele da nešto na silu nametnu Bošnjacima. Činjenica je da je tamo građanima Bošnjacima poručivano 'ne možete slušati Ramiza Salkića, već raditi kako vlast hoće', jasno pokazuje koju silu i represiju vlast provodi na prostoru ovog entiteta", rekao je Salkić.

Pozvao je sve Bošnjake u RS da ostanu pribrani.

"Sve ovo će proći i sigurno neće imati značajniji uticaj na naš život ovdje. Nastavit ćemo da se borimo za svoja prava, koliko god to iritiralo druge, nećemo dozvoliti da nam određuju naša pravila života niti ćemo hodati pognute glave na prostoru ovog entiteta. BiH je bila i prije i bit će i poslije ovog referenduma. Nju nisu uspjeli podijeliti ni mnogo jači od Milorada Dodika", rekao je entitetski potpredsjednik.

Bošnjački zvaničnici su protiv referenduma u RS, jer smatraju da je antidejtonski i antiustvani čin.

Protiv referenduma su Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Evropska unija, te susjedne zemlje Hrvatska i Srbija.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je ponovio da niko ne osporava pravo RS-u da obilježava svoj dan, ali da se, istovremeno, odluka Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine mora provesti, dok je referendum neprihvatljiv i nema ustavnu i pravnu snagu.