BiH
0

Salkić: Povećanja sredstava za povratak u RS

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Budžetska stavka - Doznake za finansiranje povratka u Republiku Srpsku za 2012. godinu povećana je za 900.000 KM u odnosu na plan od 2.750.000 KM za ove namjene, tako će u narednoj godini za podršku povratku u RS biti na raspolaganju 3.650.000 KM u entitetskom budžetu.

Sredstava za podršku povratku u RS povećana su zahvaljujući uloženim amandmana poslanika iz Kluba SDA-SDP u Narodnoj skupštini RS, saopćio je danas potpredsjednik Skupštine Ramiz Salkić.

Poslanici su u svojim amandmanima tražili povećanje izdvajanja sredstava za podršku povratku ističući kako su povratnici u sveopćoj krizi najugroženija kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini i da za rješavanje njihovih problema treba izdvajati više sredstava.

Budžetom Republike Srpske za podršku povratku bilo je planirano izdvajanje sredstava na nivou iz ove godine.

Poslanici iz Kluba SDA-SDP u Narodnoj skupštini RS su insistirali na povećanju planiranih izdvajanja kako bi se ubrzali procesi rješavanja mnogobrojnih problema povratnika, stvorili povoljniji uslovi na održivom povratku, te obezbijedili preduslovi za povratak hiljada onih koji i nakon osamnaest godina žive u izbjeglištvu i ne mogu se vratiti na svoja imanja.

U narednoj godini neophodno je stvoriti ambijent za kvalitetan utrošak ovih sredstava, ali i tražiti aktivno uključenje svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da izdvoje više sredstava za podršku procesu povratka.

„Posebno je značajno istaći kako su sredstva za podršku povratku povećana za 900.000 KM u odnosu na iznos sredstava koji je potrošen za ove namjene u 2011. i koji je planiran u Budžetu RS za narednu godinu. Taj podatak predstavlja dodatno ohrabrenje ukupnim naporima zastupnika interesa Bošnjaka u RS, ali i je i dodatna podrška procesu povratka koji treba što prije i na kvalitetan način okončati u Bosni i Hercegovini“, naglašava Salkić.

Ovo povećanje planiranih sredstava je tim značajnije ako se zna da je cijela Evropa, a posebno Bosna i Hercegovina u sveopštoj krizi – istakao je poslanik SDA i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić.

U budžetu RS u narednoj godini su tekući grantovi za podršku rada „Merhameta“ i "Caritasa“ ostali su na nivou iz 2011. godine iako je bilo planirano smanjenje, kao i iznos sredstava za tekuće grantove za rad udruženjima i organizacijama civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata koji će i u narednoj godini ostati na istom nivou kao i prošle godine – 200.000 KM.