BiH
0

Brojne primjedbe na predloženi budžet RS-a

FENA
U budžetu Republike Srpske za narednu godinu moraju se planirati subvencije za zapošljavanje, veća sredstva za rješavanje izbjegličkih problema i socijalna davanja te smanjiti rashode na pojedinim stavkama, među kojima je i reprezentacija, osnovne su sugestije opozicije tokom rasprave u Narodnoj skupštini o ovom dokumentu.

Iako Vlada tvrdi da je jedan od osnovih prioriteta zapošljavanje, u budžetu nisu predviđena sredstva za te namjene, kao ni subvencije malim i srednjim preduzećima niti za električnu energiju socijalno ugroženim kategorijama.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija obećava da će sve primjedbe na raspodjelu sredstava budžetskog okvira za 2012., koji iznosi milijardu i 825 miliona KM, biti razmatrane.

Budžet je u odnosu na ovogodišnji rebalansirani povećan za četiri posto, ali su uvećana i sredstva za otplatu dugova, pri čemu za unutrašnji dug RS-a ide 178,1 miliona KM, dok će se za inodug izdvojiti 155,5 miliona KM.

Za plaće će se u narednoj godini izdvojiti 699 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 2,5 miliona KM, odnosno 0,4 posto u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta za ovu godinu.

U narednoj godini za subvencije je planirano 115,5 miliona KM, što je manje za 9,7 miliona KM u odnosu na sredstva u rebalansiranom budžetu, a sredstva planirana za doznake na ime socijalne zaštite koje se isplaćuju iz budžeta iznose 228,4 miliona KM, što je manje za 34,1 milion KM.

Poslanica SNSD-a Radmila Stojnić smatra da predloženi budžet predstavlja „povoljan i optimističan okvir“, ali i da „svi moraju biti svjesni da je pred RS-om teška godina“.

Na visoke rashode kada su u pitanju lična primanja administraciji, zakup prostora za entitetske institucije i troškove reprezentacije ukazao je poslanik SDS-a Mladen Kršić.

I Spomenka Stevanović iz DNS-a je upozorila da bi morali napraviti uštede u rashodima po osnovu putovanja i smještaja te reprezentacije, a ta sredstva planirati za druge namjene.

Za šefa Kluba poslanika PDP-a Zorana Đerića osnovni nedostatak su nedovoljna sredstva u budžetu za izbjeglice, jer njihov položaj ni do danas nije ni izbliza riješen.

Rasprava o predloženom Nacrtu budžeta za 2012.bit će nastavljena i danas, kada će se poslanici u „Danu za glasanje“ izjasniti o svim tačkama razmatranim u protekla dva dana.