Simetrična rješenja
266

Salkić odgovara Dodiku: Vijeće naroda RS-a treba dobiti nadležnosti kao Dom naroda u FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska reagovao na izjave Milorada Dodika o ukidanju Vijeća naroda RS-a, poručivši da je potrebno ukinuti asimetrična rješenja u ustavima entiteta.

Ramiz Salkić je izjavio da Vijeće naroda u bh. entitetu RS treba dobiti nadležnosti iste kakve ima i Dom naroda u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, jer samo takvo Vijeće naroda može obezbijediti zaštitu interesa Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS.

Uz to, dodao je, u Ustavu je potrebno ojačati i poziciju potpredsjednika u RS-u, kako bi imala istu snagu kao i pozicija potpredsjednika u FBiH, ali i ukinuti asimetrična rješenja u ustavima entiteta, jer su sva tri naroda konstitutivna na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Komentarišući izjave Milorada Dodika, odlazećeg predsjednika RS-a, koji je naveo da će RS, ako ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda, Salkić je naveo da trenutni kapacitet Vijeća naroda ne predstavlja prijetnju za opstrukciju rada Vlade i Narodne skupštine RS.

"Jer, da nije tako, Vlada i NSRS ne bi mogle donositi zakone koji su suprotni interesima nesrba na ovom prostoru. Bošnjacima u ovom entitetu niko ništa ne poklanja, već suprotno od toga, Bošnjacima se uzurpiraju prava na jezik, zaposlenje i jednak tretman u društvu. U ovom trenutku niko nema kapaciteta za promjenu ustava entiteta RS bez dogovora upravo sa Bošnjacima, osim ako se ne pristupi potpunom pravnom nasilju, što ne bi bio prvi put na prostoru ovog entiteta. Pozivamo predstavnike srpskog naroda na dijalog, uz uvažavanje interesa svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ucjene i prijetnje nikad nisu donosile dobro bilo kome, bez obzira na trenutne odnose snaga", kazao je Salkić.