"Vlada RS na gubitku"
3

Salkić: Nema prostora za dogovor s SNSD-om

FENA
Ramiz Salkić (Foto: Oslobođenje)
Ramiz Salkić (Foto: Oslobođenje)
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić izjavio je danas da nema prostora za dogovor o ulasku SDA u novu Vladu RS-a, ali je i odbacio mogućnost da ta stranka stavi veto na izbor nove Vlade u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS-a.

"Razmotrili smo sve mogućnosti i nažalost nema prostora za neki dogovor i kompromis. Izražavamo žaljenje što se ovako rasplela situacija i da je SNSD podlegao pritiscima određenih medija, dezinformacijama i samoj konstrukciji oko našeg kandidata", kazao je Salkić.

Vjeruje da je Vlada RS-a izgubila time što nije prihvatila kandidata SDA, jer se radi, kako je naveo, o kvalitetnom čovjeku.

Iz SNSD-a su izričito naglasili da Dževad Mahmutović, kandidat SDA ne može biti novi ministar trgovine i turizma RS-a zbog "neprihvatljive" ratne prošlosti.

"SDA će u narednom periodu nastojati da bude konstruktivna kao i dosad i očekujemo saradnju s Vladom RS-a bez obzira kakav sutra bude izbor", dodao je Salkić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On je dodao i da SDA nema kapacitet da sama odlučuje u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS-a, jer su zastupljeni i delegati SDPBiH i Stranke za BiH te sumnja da će biti stavljen veto na izbor nove entitetske vlade, jer je "prostor za to sužen“.