BiH
0

Salihović: Važna je revizija neidentifikovanih posmrtnih ostataka

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Glavni tužilac BiH Goran Salihović rekao je da je proces revizije neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama i kosturnica u BiH važan za procesuiranje predmeta ratnih zločina u kojima se dokazi o zločinima često temelje na pronađenim i identifikovanim posmrtnim ostacima žrtava.

Salihović je naglasio da Tužilaštvo BiH podržava sve aktivnosti usmjerene ka pronalasku i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih lica, što će pomoći porodicama žrtava rata i ratnih zločina da nakon dugo godina traganja saznaju sudbinu svojih najmilijih kako bi ih dostojno ukopali.

"Očekujemo pomoć institucija BiH i međunarodne zajednice u ovom procesu, koji ima za cilj efikasnije rješavanje predmeta ratnih zločina u interesu pravde i vladavine prava u BiH", rekao je Salihović.

Direktor Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ Ketrin Bomberger izjavila je da ova komisija već godinama savjetuje da neidentifikovani ostaci u mrtvačnicama u BiH trebaju proći reviziju, saopšteno je iz ove organizacije.

"Zahvaljujući inicijativi Tužilaštva BiH nadamo se da će konačno biti ostvaren napredak u rasvjetljavanju ovih slučajeva i da ćemo kao rezultat toga doći do novih identifikacija", rekla je Bomberger.

Prema njenim riječima, za uspjeh procesa biće potrebna tijesna saradnja ICMP-a, Tužilaštva BiH, Instituta za nestala lica BiH, sudskih patologa, kao i tužilaštava na entitetskim i nižim nivoima.

Proces koji je iniciralo Tužilaštvo BiH za reviziju svih mrtvačnica i kosturnica u BiH započeo je aktivnostima na Gradskom groblju "Sutina" u Mostaru.

U toku procesa revizije, u kojem će glavni nosilac aktivnosti biti Institut za nestale osobe BiH, entitetska tužilaštva, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH i Tužilaštvo BiH, utvrdiće se činjenično stanje u objektima, odnosno izvršiće se popis svih neidentifikovanih posmrtnih ostataka u 12 objekata u BiH.

Objekti za čuvanje posmrtnih ostataka u oba entiteta u BiH trenutno pohranjuju oko 9.300 neidentifikovanih slučajeva. Prikupljeni podaci ukazuju da ovi slučajevi predstavljaju 2.500 različitih individua, za koje je ICMP primio koštane uzorke i iz njih ekstraktovao genetske profile.

Navedeni genetski profili nisu se podudarili ni sa jednim od više od 9.000 kompletnih "setova" krvnih uzoraka u ICMP-ovoj bazi, koji su dobijeni od 18.000 srodnika nestalih lica.

Popisom će biti utvrđen status svakog pojedinačnog slučaja i procijenjeno koje korake je potrebno preduzeti da se slučaj riješi.

ICMP će dodijeliti svoj tim antropologa kako bi pomogli Tužilaštvu BiH, Institutu, kantonalnim i okružnim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH i patolozima u njihovim nastojanjima da riješe ove slučajeve.