Tvrdi da nije kriv
4

Salihović: Ništa od navoda o Dodiku i Mektiću, optužili su me jer sam zakasnio na avion

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što se jutros na Sudu BiH izjasnio da nije kriv za zloupotrebu položaja bivši glavni tužilac BiH Goran Salihović izjavio je novinarima da nije razumio dio optužnice.

Njega se tereti za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno za nezakonitosti u utrošku sredstava reprezentacije dok je bio na čelu te pravosudne institucije.

Salihović je novinarima rekao da je prije nekoliko dana Tužilaštvo BiH obustavilo istragu o navodnom državnom udaru, o tome da je htio hapsiti ministra sigurnosti Dragana Mektića, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i bivšu predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso.

"Govorilo se da sam nešto prenosio Miloradu Dodiku, vidjeli ste da je obustavljeno, kao i za Pavlović banku, kao i za Bobar banku. Na kraju sam optužen zato što sam zakasnio na avion i što nisam poštovao pravilnik o reprezentaciji. Zato sam smijenjen. Mislim da se ove dvije godine provodio progon i tortura. Pravda je pobijedila", rekao je Salihović novinarima.

Rekao je da ne zna zbog čega je uklonjen, ali zna da progon traje dvije godine. Dodao je da se u vezi s ovim njegovim slučajem obratio i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. On nije želio komentirati izbor Gordane Tadić za novu glavnu tužiteljicu BiH.