Tužilaštvo BiH
3

Sakrio dva mobitela i spriječio dokazivanje u istrazi: Optužnica protiv Braneta Andrića

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Braneta Andrića rođenog 1993. godine u Brčkom. Optuženi Brane Andrić (1993.) tereti se za krivično djelo spriječavanja dokazivanja, počinjeno uklanjanjem i skrivanjem dokaza u okviru istrage i pretresa rađenih po naredbi Suda BiH.

Optuženi se tereti da je 6. oktobra 2016. godine, u mjestu Obudovac, općina Šamac, svjestan da se na temelju naredbe Suda BiH, u cilju prikupljanja dokaza, radi pretres stana, prostorija i pokretnih stvari Andrić Marka, postupajući u dogovoru sa osumnjičenim, iz njegovog vozila, izvadio i sakrio dva mobilna telefona.

"Na taj način optuženi je u namjeri da spriječi i oteža dokazivanje kaznenog djela, sakrio mobilni telefon koji je bio predmetom istrage i posebnih istražnih radnji, te na taj način onemogućio vještačenje i korištenje kao dokaza navedenog mobilnog telefona, čime je spriječio i znatno otežao dokazivanje u okviru istrage za kazneno djelo nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo spriječavanja dokazivanja iz članka 236. stavak 2. KZ BiH.