Nerealna očekivanja
207

Sakib Softić: Hrvatska nije stranka u postupku i ne može tražiti reviziju haških presuda

Piše: I. Č.
Sakib Softić
Sakib Softić
Sakib Softić, bivši agent Bosne i Hercegovine u procesu pred Međunarodnim sudom pravde, kazao je za Klix.ba da nije moguće da Hrvatska, kako su to najavili njeni lideri, podnese zahtjev za reviziju presude bivšim liderima Herceg-Bosne Jadranku Prliću i drugima, kojom je potvrđena umiješanost Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Nerealno je očekivati da Hrvatska podnese zahtjev za reviziju ovih presuda zato što nije stranka u postupku. Ne postoji nikakva mogućnost za to", kategoričan je bivši agent BiH.

Softić je istakao da su najave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića samo za unutrašnje političke potrebe i da ne vidi nikakav drugi razlog zašto to izjavljuje, naročito ne pravni.

"Ukoliko predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković daje izjave, a unaprijed je svjestan da to pravno nije moguće - onda to može biti samo politički motivisano, upotrebljivo u domaćim političkim igrama", kazao je Softić za Klix.ba.

Kada je riječ o eventualnim tužbama žrtava protiv oba HDZ-a, Softić kaže da je pitanje ko tu može biti pasivno legitimisan, političke stranke ili država Hrvatska.

"Na prvi pogled, bez nekog dubljeg istraživanja, pasivno može biti legitimisana samo Hrvatska, a ne neke političke stranke", rekao je Softić, dodavši da u svakom slučaju podržava svako nastojanje žrtava da se izbore za tračak satisfakcije.

Istakao je da postoji zastarni rok prilikom eventualnog odlučivanja o pokretanju pojedinačnih postupaka za nadoknadu štete.

"Treba pogledati kako stvari stoje u vezi sa zastarnim rokovima i od kojeg momenta oni počinju teći. Bojim se da, ukoliko bi se ulazilo u te pojedinačne postupke, bez vođenja računa o tim rokovima zastare, to ne bi donijelo pozitivan rezultat tužiocima", kazao je Softić.

Dodao je da je pitanje šta je pravda i na koji način se može ublažiti patnja žrtava.

"Duševne boli, za razliku od fizičkih, mnogo duže traju. Pitanje je na koji način možete ublažiti traume, pružiti satisfakciju brojnim žrtvama ratnih zločina i članovima njihovih porodica", rekao je Softić.

Naveo je da se u Bosni i Hercegovini i državama regiona vode postupci vezani za zločine počinjene u periodu od 1991. do 1995. godine i da se može staviti tačka na rad Haškog tribunala, ali da se ne može staviti tačka na vođenje krivičnih postupaka protiv nižerangiranih počinilaca ratnih zločinaca.

"U početku je izvršena raspodjela između Haškog tribunala i sudova država s područja bivše Jugoslavije. Najteže predmete je uzeo Haški tribunal, a suđenje nižim počiniocima zločina stavljeno je u nadležnost sudova na području bivše Jugoslavije, tako da ovo pitanje ostaje i dalje otvoreno. Ratni zločini ne zastarijevaju", napomenuo je Softić.

Dodao je da su sudovi u Bosni i Hercegovini vodili istrage u velikom broju predmeta i da vjeruje da će tužioci u mnogim od tih predmeta pokrenuti krivične postupke protiv nižeg nivoa u političkoj i vojnoj hijerarhiji ratnih zločinaca.

"Možemo staviti tačku na pitanje o upletenosti Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini, ali ne možemo staviti tačku na obavezu tužilaca da procesuiraju i sudova da vode krivične postupke protiv ostalih počinilaca ratnih zločina", rekao je bivši agent Bosne i Hercegovine u procesu pred Međunarodnim sudom pravde Sakib Softić.