Napustio državu
853

Sakib Mahmuljin nije se odazvao pozivu Suda BiH na izdržavanje kazne zatvora

S. Š. U.
Bivši komandat nije se odazvao pozivu na izdržavanje kazne (Foto: T. S./Klix.ba)
Bivši komandat nije se odazvao pozivu na izdržavanje kazne (Foto: T. S./Klix.ba)
Nekadašnji komandat Trećeg korpusa Armije BiH Sakib Mahmuljin presudom Suda BiH osuđen je na osam godina zatvora jer je sud zaključio da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića.

Sud BiH u aprilu je donio drugostepenu presudu šest godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije zločina počinjenih nad civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima Vojske RS-a na području Zavidovića i Vozuće.

Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Mahumuljin je danas trebao doći u Sud BiH kako bi mu se uručio dokument kojim se šalje na izdržavanje kazne.

"Osuđeni Sakib Mahmuljin se nije odazvao pozivu Suda BiH za uručenje uputnog akta kojim se upućuje na izdržavanje kazne zatvora. Sud će preuzeti radnje propisane zakonom kako bi osuđeni Mahmuljin stupio na izdržavanje kazne zatvora", kazali su iz Suda BiH za Klix.ba.

U periodu nakon izricanja kazne, pojavila se informacija da je Mahmuljin, nakon što je osuđen na osam godina zatvora, napustio BiH i otišao u Tursku na liječenje o čemu je njegov advokat obavijestio Sud BiH.