{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sahranjen Danilo Krstanović

14.5.2012. u 15:15
2
Sahranjen Danilo Krstanović
2
Na sarajevskom groblju Sveti Mihovil članovi porodice, prijatelji i njegovi brojni kolege fotografi oprostili su se od jednog od najvećih bosanskohercegovačkih fotoreportera Danila Krstanovića.
Danilo je tokom dugogodišnjeg rada za list Oslobođenje, a poslije i prestižnu fotoagenciju Reuters iza sebe ostavio mnogo odličnih i nezaboravnih fotografija, a njegove fotografije ratnog Sarajeva, koje su tokom opsade svaka sa više od hiljadu riječi govorile svijetu u strahotama opkoljenog grada, ostat će kao vječni podsjetnik na sve što se dogodilo, ali i lekcija budućim generacijama. Bez obzira na sve strahote kojima je svjedočio i zabilježio ih, i koje su na njemu ostavile dubok trag, Danilo nikada nije gubio vjeru u dobro.

"Ono što je rat donio Sarajevu i Bosni i Hercegovini bile su strahote koje normalan čovjek ne može ni odsanjati u svojim najvećim košmarima. Osjećao sam se kao u Danteovoj Božanskoj komediji – na dnu samog devetog kruga pakla… Međutim, prema nekom kosmičkom zakonu ravnoteže, zlo koje se probudilo povuklo je ekvivalentnu količinu dobra za sobom. Osjetili smo je u srcima. Vidjeli smo je u sarajevskim ljubavima", napisao je Danilo za Radio Sarajevo.

Imao sam sreću da upoznam Danila, srećem ga na brojnim događajima i od njega "pokupim" pokoji savjet o fotografiji, ali isključivo "na upit", jer Danilo nije bio neko ko bi se razmetao, hodao naokolo i govorio ljudima kako i šta da rade.

Posljednji put sreli smo se na izložbi "Ratna java", na kojoj je skupa sa Zoranom Kanlićem i Dejanom Vekićem izložio fotografije iz vremena opsade. Fotografirao sam ga vedrog, nasmijanog, sa čašom soka u ruci i nakrivljenim kačketom na glavi.

Njegovi kolege ratni reporteri kažu da im je tokom najtežih dana svojom smirenošću i opuštenošću olakšavao sve strahote rata. Svoje ratno iskustvo prenio je i u ovo mirnodopsko vrijeme. Ako bi se na nekim neredima našao i Danilo, bez obzira što oko nas sve "pršti", demonstranti jurišaju na policiju i obratno, "frca" suzavac, dovoljno bi bilo pogledati njegovo smireno lice i da pomislite kako je sve to toliko beznačajno i bezopasno da jednostavno nema mjesta ni za kakvu paniku. A nije da ga nekada nije bilo...

Kako je rečeno na komemoraciji i sahrani, Danilo nas je napustio tiho, kako je i živio. Umro je Danilo toplog i sunčanog prijepodneva 12. maja, a ispraćen po snježnom nevremenu 14. maja 2012. godine, koliko god sve to skupa nevjerovatno zvučalo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: