Tužan dan za bh. umjetnost
0

Sarajevo se oprašta od Danila Krstanovića i Emira Čengića

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U gradskoj galeriji "Collegium Artisticum" u Sarajevu održana je komemoracija poznatom bh. fotoreporteru Danilu Krstanoviću i grafičkom dizajneru i scenografu Emiru A. Čengiću Čengi.

"Na ovaj vrlo neobičan i tužan dan opraštamo se od dva člana Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti", kazala je na početku Amra Zulfikarpašić iz ULUPU BiH, nakon čega se najprije, "po starini", sa Čengom oprostio njegov prijatelj Slobodan Samardžić Sam.

"Čenga je iz rata izašao slomljen, to zlo ga je potpuno uništilo. Posljednjih godina bio je bolestan, iz dana u dan je bio sve manji, a štap je bio sve veći. Ipak, želim da se sjećamo Čenge i iz nekih ranijih vremena. Bio je stalno ovdje u Collegiumu, eno tamo je ostala njegova prazna stolica. Ne znam šta se kaže na kraju...", kazao je Samardžić.

Od Krstanovića se oprostio veliki broj njegovih prijatelja i kolega fotografa, a govorili su umjetnik Damir Nikšić, koji je s Danilom radio njegovu posljednju izložbu, i njegov prijatelj i kolega Erol Čolaković, koji je pročitao tekst kojim se od njega oprostio Krstanovićev dugogodišnji radni i ratni kolega Mladen Pikulić.

"Od prvog dana rata zajedno smo krstarili sarajevskim ulicama. Njemu je prijalo moje društvo, a meni njegova smirenost, dok nam granate fijuću iznad glava. Njegova opuštenost je bila tako apsurdna u ratnom dešavanju da mi se činilo da sve oko mene nije realno, jer upravo Danilova smirenost negira stotine granata koje padaju po gradu. Dođem u apsurdnu situaciju kome da povjerujem - Danilu, koji se ne obazire na granate, ili upravo granatama koje ruše kuće i ubijaju ljude", pročitao je Čolaković.

Od Emira Čengića njegovi najbliži će se oprostiti na groblju Vlakovo u 14:30, a Danila Krstanovića na posljednje putovanje ispratit će s groblja Sveti Mihovil u 13 sati.