|

Safetu Deliću 3,5 godina zatvora zbog zločina u Velikoj Kladuši

Safetu Deliću 3,5 godina zatvora zbog zločina u Velikoj Kladuši
0
F
FENA
7.12.2012. u 14:17
4
komentara
0

dijeljenja
Safetu Deliću 3,5 godina zatvora zbog zločina u Velikoj Kladuši
Kantonalni sud u Bihaću osudio je Safeta Delića na tri i po godine zatvora zbog zločina protiv stanovništva počinjenog u Velikoj Kladuši
Delić je osuđen nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je optuženi postigao s Kantonalnim tužilaštvom u Bihaću.

On je proglašen krivim da je, kao pripadnik 506. brigade Armije BiH (ABiH) fizički zlostavljao i silovao K.F. iz Velike Kladuše.

- Nakon što su jedinice ABiH preuzele kontrolu nad općinom Velika Kladuša, Delić je 7. augusta 1995., u uniformi i naoružan, nasilu ušao u kuću K.F. - znajući da je njen rođak bio pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadne Bosne (NOAPZB) - fizički je zlostavljao udarajući je puškom, šakama i nogama, a nakon toga je prisilio na seksulani odnos, navedeno je u sporazumu.

Kantonalni tužilac Jasmin Mesić kazao je da je Tužilaštvo zadovoljno što je Delić proglašen krivim za ratni zločin na način kako je to u optužnici navedeno.

- Ono što smatramo bitnim jeste da smo ovim sporazumom ostvarili efikasnost i ekonomičnost postupka. Optuženi je od samog trenutka hapšenja u toku istrage priznao izvršenje krivičnog djela, što je olakšalo vođenje istrage, a najbitnije je njegovo iskreno pokajanje za počinjeni zločin- rekao je Mesić.

Dodao je da je značajno i to što je ovaj predmet okončan bez vođenja krivičnog postupka, uključujući i dovođenje oštećene u sudnicu da se ne bi ponovo izlagala stresu i traumatizaciji.

Ovo je bila prva optužnica u pravosuđu u Bihaću koja se odnosila isključivo na ratni zločin silovanja, prenosi BIRN - Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...