|

Safet Softić prisustvovao inauguraciji predsjednika Irana

Safet Softić prisustvovao inauguraciji predsjednika Irana
0
S
SRNA
6.8.2017. u 18:53
61
komentara
0

dijeljenja
Safet Softić prisustvovao inauguraciji predsjednika Irana Safet Softić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić predstavljao je BiH na ceremoniji inauguracije predsjednika Irana Hasana Rohanija, koja je održana u Teheranu.
Kako su saopćili domaćini ceremonije, ovom činu prirustvovalo je više od 100 delegacija iz cijelog svijeta.

U okviru zvaničnog boravka u Iranu Softić se sastao danas sa predsjednikom Parlamenta Irana Ali Ardeširom Laridžanijem.

Softić je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva ceremoniji inauguracije, a razgovarano je o odnosima između dvije zemlje koji su ocijenjeni kao vrlo dobri.

"Istaknuto je, međutim, da je neohodno da se oni unaprijede prije svega u ekonomskom segmentu", saopćeno je iz parlamenta BiH.

Softić je upoznao svog domaćina o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i uslovima koje BiH nastoji ispuniti s ciljem pristupanja EU i NATO savezu.

Softić je imao i radni susret sa ministrom spoljnih poslova Irana Mohamadom DŽavad Zarifom, a tokom sastanka istaknuta je potreba da se u što skorije vrijeme riješi pitanje viznog režima za građane Irana.

"Na taj način bi se ne samo povećao broj iranskih turista u BiH nego bi olakšice povećale i prisustvo iranskih privrednika, što bi moglo značajno uticati na razvoj BiH u turističkom i u ekonomskom smislu", navodi se u saopćenju.

Ministar vanjskih poslova Irana rekao je da je Centralna banka Irana spremna da olakša proces transfera finansijskih sredstava između dvije zemlje.

Softić se sastao tokom boravka u Teheranu i sa članovima udruženja privrednika Irana. Tom prilikom otvorena je mogućnost da privrednici iz BiH zajednički nastupe i u okviru posebno organizovanog sajma predstave ponudu privrede BiH tržištu ove prijateljske zemlje.

Svim radnim sastancima prisustvovao je i ambasdor BiH u Iranu Kemal Muftić.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...