BiH
13

Safet Softić: Postoje dublji politički razlozi zbog kojih delegati iz RS-a nisu došli na sjednicu

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić kazao je, nakon današnje odgođene sjednice Doma naroda, da ga iznenađuje način na koji su Radmanović, Nović i Rodić svojim nepojavljivanjem doveli sve kolege pred svršen čin. Tvrdi da sve upućuje na to da postoje dublji politički razlozi za njihov nedolazak.

"U svakom slučaju je zabrinjavajuća činjenica da tri delegata iz reda srpskog naroda nisu prisustvovala sjednici. Način na koji su oni danas izostali sa sjednice je zbunjujući, jer se nisu javili pismenim putem. Nisu najavili svoje odsustvo, niti su tražili bilo kakvo odgađanje sjednice. Mi ne znamo razloge zbog kojih oni nisu došli. Nakon što nas je sekretar Doma izvijestio da ima službenu zabilješku i kontakte sa ova tri delegata o njihovom nedolasku, konstatirali smo da bi bilo bespredmetno držati 'predstavu'. Kolegij je ocijenio da danas nećemo držati sjednicu", kazao je Softić.

Istakao je da od Sredoja Novića, Nebojše Radmanovića i Dragutina Rodića, koje cijeni kao kolege, nije očekivao da će sve kolege u Domu naroda dovesti "pred svršen čin".

"Uradili su to bez ikakvog obrazloženja i bez ikakvog pismenog objašnjenja. S obzirom na to da niko od ove trojice delegata nije našao za shodno da makar usmeno izvijesti predsjedavajućeg o nedolasku na sjednicu, sve jasno upućuje na to da postoje neki dublji politički razlozi zašto se ovo događa", rekao je Softić.

Dodao je da ne zna šta su njihovi razlozi, ali da se moguće referirati na njihove medijske istupe vezano za to što su kazali glede revizije presude, učešće stranih sudaca u Ustavnom sudu...

"U narednom periodu nećemo prihvatiti nikakav ultimatum", istakao je Softić.

Naveo je također da postoji mogućnost da je nedolazak trojice delegata povezan s unutrašnjom borbom između dva bloka unutar Republike Srpske.

Novi kolegij će, prema riječima delegata, biti zakazan za petnaestak dana.