Sud BiH
0

Safet Mujčinović i ostali oslobođeni krivice za ratni zločin u Kladnju

Klix.ba
Foto: Sud BiH
Foto: Sud BiH
Državni sud oslobodio je optužbe sedmoricu optuženih za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine.

Optužbe su oslobođeni Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić i Osman Gogić.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je kazala da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati krivicu optuženih za zatvaranje i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti.

Jesenković je rekla da krivica optuženih nije dokazana s obzirom da je na neke tačke optužnice saslušan samo jedan svjedok, a u odnosu na druge tačke optužnice, iskazi saslušanih svjedoka su bili kontradiktorni i nejasni.

Kako je navedeno u optužnici, Mujčinović je bio komandir Stanice policije (SP) u Stuparima, Busnov načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kladnju, Hamzić komandir čete Teritorijalne odbrane (TO) Stupari, a kasnije i komandant bataljona TO-a Stupari, dok je Halilović bio aktivni policajac SP-a i komandir Odjeljenja Vojne policije u Stuparima.

“Nakon ocjene provedenih dokaza, Vijeće nije našlo da je Mujčinović bio nadležan da se civili smjeste u Osnovnu školu u Stuparima, niti je donio odluku da budu u zgradi prosvjetnih radnika. To ne proizlazi iz iskaza svjedoka niti materijalne dokumentacije”, kazala je Jesenković.

Tužilaštvo BiH, kako je rekla Jesenković, nije dokazalo da je Mujčinović izdavao bilo kakve naredbe o statusu civila, niti su izvodili dokaze da je Mujčinović znao ili mogao znati za nezakonita ispitivanja njegovih podređenih. Također, Jesenković je navela da nisu izvedeni dokazi gdje se u tom momentu nalazio Mujčinović.

“Svjedoci su rekli da su imali struju, vodu, dobijali humanitarnu pomoć, pojedini su primali i penzije, a novac im niko nije uzimao”, pojasnila je Jesenković.

Prema Jesenković, optuženi Busnov se dva puta samoinicijativno obraćao pojedinim organima za rješavanje statusa civila i u više navrata podnosio izvještaje o nedozvoljenom držanju oružja i eksplozivnih sredstava koji su kod njih pronađeni.

Tužilaštvo je propustilo dokazati, kako je istakla Jesenković, da je “znao da se vrši nezakonito postupanje s tim licima”.

Za optuženog Halilovića je Sudsko vijeće utvrdilo da nije poduzeo bilo kakvu radnju koja bi predstavljala kršenje normi međunarodnog prava, niti da je bio nadležan za status civila.

“Iskazi svjedoka nisu saglasni u bitnim činjenicama u pogledu identifikacije optuženih Gogića i Hodžića. Provedeno je nedovoljno dokaza i nisu potkrijepljeni iskazima drugih svjedoka”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Vijeće je donijelo odluku da se optuženima ukidaju mjere zabrane putovanja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javlja Detektor.ba.