Sjećanje na 2016.
95

Sadnjom drveća prijateljstva u Mostaru obilježena godišnjica pokušaj državnog udara u Turskoj

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Turska i Bosna i Hercegovina ove sedmice prisjetili su se dva teška događaja, žrtava srebreničkog genocida i pokušaja državnog udara u Republici Turskoj, kazano je na obilježavanju Dana demokratije i nacionalnog jedinstva u Mostaru.

Komemoraciju na Nastavničkom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić organizovali su Generalni konzulat Republike Turske i Insitut Yunus Emre Mostar, a prisustvovale su zvanice iz političkog, vjerskog i obrazovnog života.

Ovim povodom pokrenuta je i akcija sadnje drveća prijateljstva ove dvije zemlje u dvorištima obrazovnih institucija, a zasađeno će biti simboličnih 250 stabala, koliki je broj žrtava pokušaja državnog udara od prije dvije godine.

Generalna konzulica Turske u Mostaru Zerrin Kandemir u svom obraćanju kazala je kako turski narod prije dvije godine nije dopustio da se njegova demokratija skrnavi.

"Danas osjećam veliku zahvalnost za sve one koji su dali svoje živote u spriječavanju državnog udara, nek im je rahmet dušama i nek je rahmet svim žrtvama genocida u Srebrenici. Narod Republike Turske je spriječio bolesne ambicije organizacije FETO, a mi i dalje nastavljamo tu borbu sve dok tu prijetnju ne iskorijenimo. Mi smo tužni da ova organizacija nastavlja da postoji u preko 160 zemalja svijeta, nažalost i u Bosni i Hercegovini", kazala je generalna konzulica Kandemir.

Bosna i Hercegovina je uvijek bila veliki prijatelj Turske, nastavila je Zerrin Kandemir, a tako je i bilo u noći 15. jula 2016. kad je njen narod odlučno stao uz turski i dao mu podršku u bobi protiv ove organizacije.

"Odlučili smo da stvorimo simbol prijateljstva naše dvije države, naših naroda, da krenemo u projekat pošumljavanja, kao simbol našeg rastućeg prijateljstva. U dvorišta i bašte obrazovnih institucija sadit ćemo drveće, a počet ćemo s dvorištem Nastavničkog fakulteta", zaključila je.