{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sadiković: "Treba osnažiti državu"

F
7.3.2010. u 14:21
0
32
Sadiković: "Treba osnažiti državu"
0
Sadiković: "Treba osnažiti državu"
Ćazim Sadiković
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, na kojoj je u nedjelju gost uvodničar bio prof. dr. Čazim Sadiković, bila je posvećena temi "Spriječiti diskriminaciju - osnažiti državu".
Ova tema, kako se i navodi u pozivu, inicirana je početkom ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini ili, tačnije rečeno, odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Kada je riječ o problematici ustava, kazao je dr. Sadiković, nakon 15 godina konačno je došlo i do oficijelnog procesa ustavnih promjena. Istaknuo je da Ustav BiH, odnosno Aneks IV Dejtonskog sporazuma već samim svojim tekstom kazuje da ga je potrebno mijenjati.

Kad je riječ o diskriminacije manjina, tj. slučaju Sejdić-Finci, on navodi da je Sud za ljudska prava dao odluku samo za Predsjedništvo i Dom naroda PSBiH. Iako su aplikanti pokrenuli tek dvije diskriminacijske odredbe, Evropski sud je praktično osudio svaki oblik diskriminacije.

Prof. Sadiković je također naglasio da izborna godina nije izgovor, odnosno da je pitanje da li je važniji Ustav ili izborni propisi očiti pokazatelj poremećaja vrijednosti. Kako ističe, ne mogu se političke partije pravdati time da nemaju vremena do izbora nešto promijeniti, jer to znači nepoštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Sadiković se osvrnuo na činjenicu da je reforma države vezana za politički sistem, a da je sam politički sistem slab, političke partije su neorganizirane, nema jake opozicije, a nevladine organizacije se nisu još ni oglasile u vezi s ustavnim promjenama.

Treba jačati državu kako bismo imali državu koja će biti za opće dobro svih njenih građana, te iskoristiti priliku koju pruža mijenjanje Ustava BiH, koji je dio mirovnog sporazuma i kao takav i nije ustav, kao što i država nastala na mirovnom sporazumu nije država, naglasio je.

On je izrazio i nedogovanje zbog stava PIC-a o raspodjeli državne imovine, jer država kao pravno lice ima pravo da upravlja svojom imovinom a, kako kaže Sadiković, raspodjela imovine njega podsjeća na rasprodaju u radnjama, kao totalna rasprodaja pred zatvaranje radnje.

Slabost države Sadiković vidi i u slučaju Ganić. I kakao ističe niko nije spomenuo kada je riječ o ovom slučaju da je u periodu o kome se govori BiH kao priznata država bila u vanrednom stanju. Da na teritoriji jedne međunarodno priznate države JNA nije imala šta da traži, te da se Jugoslavenska armija već do 2. maja pokazala kao zločinački faktor, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH.
Sadiković je također istakao kako je ovo prvi slučaj u historiji da napadnuti treba da odgovara!

On smatra da bi ovaj slučaj mogao pokrenuti neke nove procese i propitivanja, poput - kako se ko ponašao u ratu, i vratiti se onima koji su ga i pokrenuli... I kako kaže Sadiković, moglo bi se utvrditi da se sve jednim jedinim potezom moglo spriječiti.

Na ovo se nadovezao profesor Vladimir Premec konstatujući da je bio dovoljan jedan MIloševićev telefonski poziv da spriječi rat i genocid.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: