Potrebne su promjene Ustava
9

Sadiković: Skandal je da se u BiH kao članici Vijeća Evrope negiraju ljudska prava

Piše: E. G.
Prof. dr. Ćazim Sadiković
Prof. dr. Ćazim Sadiković
BiH još uvijek nije implementirala presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Jakoba Fincija i Derve Sejdića, a vrlo brzo bi se mogla suočita sa novom u slučaju dr. Ilijaza Pilava.

Pilav je tužbu podnio jer mu, kao Bošnjaku, nije bila odobrena kandidatura za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Pilav se prvi put pokušao kandidirati 2006. godine, kada je njegovu kandidaturu odbila Centralna izborna komisija, a kasnije je odluku CIK-a potvrdio i Ustavni sud BiH.

U slučaju pozitivnog ishoda presuda će zasigurno dovesti do dodatnog usložnjavanja samih dogovora stranaka o ustavnim promjenama, kao i do korjenitih promjena Ustava.

Prof. dr. Ćazim Sadiković, profesor ustavnog prava, za naš portal ističe kako se bez reforme ustavnog sistema u BiH ne može očekivati poboljšanje na planu ljudskih prava, provođenju demokratskih izbora i stvaranja države jednake za sve građane.

"Sve drugo što se dešava je posljedica ustavnog stanja kakvo sada imamo. Potrebno je uraditi ono što je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope donijela u svojim rezolucijama, u kojima je rečeno šta sve treba uraditi i što smo trebali uraditi još pred izbore 2006. godine. Kad to tada nije urađeno, rekli su - hajde dobro, neka sada bude tako, ali nemojte čekati izbore 2010. da ne stvorite novi ustav. Međutim, to se nije desilo. Tamo je, recimo, navedeno da etničku reprezentaciju treba zamijeniti građanskom, pa da treba pojednostaviti procedure odlučivanja, pa da je potrebno novo teritorijalno uređenje i još mnogo toga. Tako misli najdemokratskije tijelo Evrope", kaže profesor Sadiković.

Profesor napominje da je i u Dejtonskom sporazumu, dakle od početka primjene sadašnjeg Ustava, rečeno da se on mora uskladiti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Dakle, Konvencija ima prioritet nad svakim pravom. Mi to nismo uradili i dok to ne uradimo ništa dobro se ne može dešavati u sferi demokratskog uređenja i ponašanja, na bilo kojem nivou vlasti u državi. Naš Ustav je kompleksan, on u sebi sadrži odredbe jedne naravi, a putem Konvencije nameće nam obavezu primjene drugih odredbi i kaže nam da one imaju prednost. Ne radi se sada tu samo o implementaciji presude u slučaju Sejdić i Finci, evo sada i u slučaju dr. Pilava ćemo vjerovatno dobiti još jednu presudu koju treba implementirati, a to će značiti temeljitu izmjenu izbora i to će imati posljedicu na ukupan rad demokratskih institucija. Ovako prenatrpana struktura države je previše i za bogatije države u svijetu", kaže Sadiković.

Naš sagovornik ističe da i ako se ne pojavi presuda u slučaju Pilav obaveza BiH u pogledu primjene ljudskih prava i dalje stoji.

"Nije obaveza BiH samo da implementira presude, nego da primjenjuje Konvenciju, a ovo je samo upozorenje. Odlučio Sud za ljudska prava u korist Pilava ili ne mi moramo primijeniti Konvenciju o ljudskim pravima. Ovo što Sud sada odlučuje i presude koje donosi je skandal, općenito je skandal da u jednoj zemlji članici Vijeća Evrope postoji stav koji je suprotan Konvenciji o zaštiti ljudskih prava, a ona je zapravo ustavni poredak Evrope. Potrebno je jednostavno raditi neke stvari temeljitije, a ne ovako kako mi radimo", zaključio je prof. dr. Ćazim Sadiković u razgovoru za Klix.ba.