Vrijeđanje žrtava
437

Sadik Ahmetović od RAK-a traži zabranu emitiranja Happy TV-a u BiH i sankcije za ATV

Klix.ba
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović, zastupnik u državnom parlamentu BiH podnio je prijavu Regulatornoj agenciji za komunikacije 8RAK) u kojem tražim da se sankcionišu Alternativna televizija iz Banje Luke i kablovski operateri koji imaju u svojoj ponudi program srbijanske Happy TV iz Beograda zbog davanja prostor aratnim zločincima koji su komentarišući Srebrenicu vrijeđali žrtve.

Ahmetović traži da se zabrani prikazivanje Happy TV na teritoriji BiH.

"Razlog zbog čega Vam šaljem ovaj zahtjev je što je Happy TV, a samim tim i Alternativna televizija iz Banje Luke u ponedeljak, 9. jula emitovala emisiju 'Ćirilica – istina i mit o Srebrenici, 23. godine poslije'.

U emisiji, u su gostovala dva presuđena ratna zločinca:

  1. Vinko Pandurević (bivši komandant Zvorničke brigade Vojske RS, osuđen pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu na 13. godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici 11. jula 1995. godine)

  2. Vojislav Šešelj (predsjednik Srpske radikalne stranke, takođe osuđen na deset godina zatvora za progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine)

i

  1. Tomo Kovač, bivši ministar policije RS i general policije RS, zapovjednik svih policijskih snaga, koji je nedostupan pravosuđu Bosni i Hercegovini za naređenje ubistava Bošnjaka iz zaštićene zone Srebrenica i Žepa, za genocid na području opštine Srebrenica.

Mislim da nije potrebno ni navoditi da prema važećem novinarskom kodeksu, nije bila prisutna 'druga strana', odnosno niko ko bi mogao svjedočiti o zločinima i genocidu u Srebrenici i Podrinju 1995. godine, već navedena trojka koja je sistematski negirala presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu prema kojom je u Srebrenici i Podrinju počinjen genocid.

Cijelu emisiju umanjivali su broj žrtava, degradirali i omalovažavali porodice preživjelih, izvodili konstatacije da je broj ubijenih koji je utvrdila Komisija za istraživanje zločina u Srebrenici (koju je formirala Vlada Republike Srpske) i utvrdila poimenice da je broj ubijenih veći od 8372 Bošnjaka, te tvrdili da su, među ostalim“ ubili samo 'vojnike i bošnjačke ratne zločince'.

Na sve to nije reagovao urednik i voditelj emisije, Milomir Marić koji je čak konstatovao 'da Bošnjaci prevlače sa jedne strane mrtve muslimane da bi ih sahranili u Srebrenici'.

S obzirom na to, pozivam se na Pregled povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK, član 19. član 20. pravilnika: govor mržnje i pravičnost i nepristrasnost, koji su i više nego jasno prekršeni u ovoj emisiji", navodi se u podnesku Sadika Ahmetovića.