Bakir Izetbegović
0

"Sadašnja kriza neće pretjerano utjecati na odnose Zagreba i Sarajeva"

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Zagreb daje svoje mišljenje i stavove. Ne bih rekao da se nešto osobito miješa (u unutarnje stvari u BiH). Za sada, izjavio je u četvrtak član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u kratkom intervjuu za Glas Amerike.

U Baltimoreu se održava poslovni američko-balkanski forum na kojem sudjeluje oko 400 političara, poduzetnika i ekonomista. Među njima je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Novinar Glasa Amerike pitao je Izetbegovića o najnovijoj političkoj krizi u Federaciji BiH u kojoj dva politička bloka - jedan koji predvode HDZ-a i HDZ 1990, te drugi koji predvodi SDP - nisu postigli sporazum o formiranju vlasti.

"Žao mi je što nismo postigli kompromis i što je pitanje jednog ili dva ministarska mjesta dovelo do ovakve krize u zemlji. Mislim da bi bilo bolje da su dva HDZ-a prihvatila jednu dosta dobru ponudu u kojoj im je nuđeno mjesto premijera u Vijeću ministara i davalo im se dvije trećine pozicija, što otprilike odgovora njihovim izbornim rezultatima“, kazao je Izetbegović.

Na pitanje šta i kako dalje, kako saznati ko je u pravu - SDP ili dva HDZ-a, član Predsjedništva BiH je odgovorio kako će se sada čekati odluku Ustavnog suda da se vidi ko je u pravu.

“Mislim da su pogriješili što su napravili blokadu koja je trajala pet mjeseci. Trebalo je pustiti da se formira vlast i dva HDZ-a su trebala prihvatiti ponudu SDP-a. Nikada niko od nas neće biti 100 posto zadovoljan situacijom. Nisu ni trebali tražiti sto posto. Ovo je normalno moje gledanje na situaciju kao bošnjačkog političara. Možda su dva HDZ-a u nekim stvarima u pravu, ali ovo je moje viđenje stvari“, kazao je izetbegović.

Odgovarajući na pitanje kako vidi odnos Sarajeva i Zagreba u ovom trenutku, Izetbegović je kazao: "Mislim da će ova situacija baciti izvjesnu sjenu, ali ne bih rekao da će okrenuti smjer odnosa između Zagreba i Sarajeva. Taj smjer znači popravljanje odnosa, dogovore, suradnju…ne bih rekao da će sadašnja kriza pretjerano utjecati na naše odnose.“

Na upit VoA-e smatra li da se službeni Zagreb miješa u unutarnje stvari u BiH, Izetbegović odgovara: "Daje svoje mišljenje i svoje stavove. Ne bih rekao da se nešto osobito miješa. Za sada.“