"Vrijeme teče brzo"
0

SAD razočarane zastojem u BiH

SRNA
SAD su razočarane zbog političkog zastoja u BiH i pozivaju lidere da postignu dogovor o formiranju Vijeća ministara, izjavila je portparol State Departmenta Victoria Noland.

"To je zaista razočaravajuće. Ovdje imamo susjede BiH koji napreduju u integracijama sa EU, dok je BiH zaglavljena u prošlosti i stagnira", rekla je Noland odgovarajući sinoć na pitanje novinara o prvoj godišnjici političkog zastoja u BiH.

Noland je rekla da lideri šest vodećih stranaka treba da "ispune demokratsku odgovornost prema narodu" i postignu dogovor o formiranju Vijeća ministara. 

"Prošlo je godinu dana, a vrijeme teče brzo u Evropi, vrijeme sve brže protiče na Balkanu bez BiH", upozorila je Noland. 

Komentarišući situaciju na sjeveru Kosova, portparol State Departmenta ponovila je ranije izrečeni stav SAD o zabrinutosti zbog postavljanja barikada i neophodnosti intervencije KFOR-a protiv takvih akcija demonstranata.

"Prije tog incidenta, Srbija i Kosovo su počeli da ostvaruju određeni napredak. Mi želimo da se oni vrate na taj put. Smatramo da je to u interesu obje zemlje", zaključila je Noland.