{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"SAD priču o terorizmu žele da iskoriste za ustavne promjene"

F
9.8.2010. u 18:12
0
93
"SAD priču o terorizmu žele da iskoriste za ustavne promjene"
0
"SAD priču o terorizmu žele da iskoriste za ustavne promjene"
Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da je izvještaj State Departmenta o stanju bezbjednosti u BiH "još jedan smišljen pokušaj stvaranja pretpostavki za najavljivani proces ustavnih reformi u BiH poslije oktobarskih izbora, u čemu SAD žele da imaju ključnu ulogu".
“S obzirom da je osnovna svrha izvještaja fabrikovanje razloga zbog kojih su, navodno, potrebne ustavne promjene, iskoristit ću priliku da jasno poručim da RS nije zainteresovana za takav proces ustavnih promjena niti za izgradnju i jačanje centralizovane i unitarne BiH”, stoji u Dodikovom reagovanju objavljenom na sajtu Vlade RS.

Američki State Department optužio je vlasti RS da potkopavaju državne institucije u borbu protiv terorzima, navodeći da je osnovni problem to što decentralizovana država “ne može da bude dovoljno efikasna u borbi protiv terorizma”.

Dodik smatra da izvještaj State Departmetna predstavlja “nastavak dobre poznate politike: šta god ne valja na Balkanu, okrivi Srbe, za sve što ne valja u BiH - okrivi RS”.

“Jedino takav, nekritičan i stereotipan pristup problemima u BiH, može dovesti jednu ozbiljnu instituciju, kakva je State Department, da za činjenicu da u BiH ima opasnih terorističkih elemenata okrivi RS. Apsurdnost ove tvrdnje je svima jasna, jer u RS nema terorista, a svi radikalni pokreti u BiH – vehabijski, selefijski, ‘bijela Alkaida’ i ostali koji predstavljaju bazu za potencijalne teroriste – imaju izraziti antisrpski predznak”, istakao je on.

U saopćenju State Departmenta se kaže da RS potkopava državne institucije, te da je BiH kao slaba i decentralizovana država podložna da se iskoristi kao baza za terorističke operacije u Evropi.

Dodik tvrdi da RS “niti je potkopavala niti je jačala BiH, već se isključivo bavila očuvanjem svojih ustavnih i dejtonskih nadležnosti”, ističući da je decentralizacija BiH rezultat njenog legalnog i legitimnog ustavnog uređenja, a da nadležnost bezbjednosnih agencija proistječu iz tog uređenja.

“Ukoliko je State Departmentu problem Ustav BiH i Dejtonski sporazum i ukoliko smatraju da ga ne treba poštovati, onda bi trebali tako i da se izjasne, a ne da zvanično insistiraju na Dejtonu, dok u ovakvim i sličnim izvještajima, kritikuju njegovo postojanje”, naveo je, između ostalog, premijer RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: