SAD pomažu BiH u uklanjanju viška naoružanja i municije

F
FENA
14.12.2011. u 11:40
0
10
SAD pomažu BiH u uklanjanju viška naoružanja i municije
0
SAD pomažu BiH u uklanjanju viška naoružanja i municije Foto: SRNA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i američki ambasador u BiH Patrick Moon potpisali su danas u Sarajevu Tehnički sporazum između Vijeća ministara BiH i State Departmenta SAD-a za pomoć u uništavanju viškova naoružanja i municije.
Sporazumom je predviđeno da vlada SAD-a u prvoj godini izdvoji 1,1 milion dolara, a očekuju se dodatna sredstva u budućnosti. U prvoj fazi projekta pristupit će se identifikaciji i klasifikaciji svih opasnih viškova, nakon čega se planira pristupiti uništavanju na ekološki prihvatljiv način. Ukupno bi ovim projektom moglo biti obuhvaćeno 20.000 tona nesigurne i neperspektivne municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te oko 120.000 komada različitog lakog naoružanja.

Ambasador Moon je u obraćanju nakon svečanog potpisivanja kazao da potpisivanje ovog sporazuma predstavlja simbol trajnog partnerstva između BiH i SAD-a.

Po njegovim riječima, hiljade tona viška naoružanja i municije jedan su od najvećih problema s kojima se suočava BiH. Veliki dio tih zaliha je zastario i opasan je, a njihovo čuvanje zahtijeva značajna sredstva i materijal.

Vlada SAD-a će sada pomoći Ministarstvu odbrane BiH u uništavanju ovog viška, radeći pritom na najvišem nivou odgovornosti i transparentnosti, kazao je Moon.

On je, također, ukazao i na to da je uklanjanje viška naoružanja i municije jedna od obaveza BiH za dobijanje NATO-ovog Akcionog plana za članstvo (MAP).

Ministar Cikotić je ukazao da će ovaj projekt učiniti BiH sigurnijom, ali i da će BiH postati kredibilniji partner u smislu ispunjavanja međunarodnih obaveza.

Uklanjanje velikog viška naoružanja i municije će također značiti poboljšanje sigurnog ambijenta za sve građane BiH, jer su ta skladišta distribuirana širom BiH, kaže Cikotić.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: