State Department
160

SAD o optužbama da su pomogle HDZ-u Schmidtovom odlukom o nametanju Izbornog zakona

S. M.
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Američki State Department odgovorio je na optužbe koje su iznijete tokom diskusije koju je u New Yorku organizovao institut Harriman, pri prestižnom Univerzitetu Columbia na kojem se govorilo o žarišnim tačkama na Zapadnom Balkanu, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Tokom panel diskusije rečeno je da su Sjedinjene Američke Države direktan krivac koji je podstakao visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH koje idu na ruku HDZ-u i zvaničnom Zagrebu.

"Posebno ćemo se danas osvrnuti na krizu u BiH, koja je, kako ja vjerujem, izvorno otpočela pod pokroviteljstvom vanjske politike Sjedinjenih Država putem pisma koje je državni sekretar Blinken poslao u martu 2021. kolektivnom Predsjedništvu BiH, u kojem je pozvao na izbornu reformu. Ta izborna promjena se promovirala po nalogu hrvatske desničarske partije HDZ u BiH. Ovo je kuliminiralo kad se visoki predstavnik Christian Schmidt, ne samo konzultirao sa hrvatskom vladom, nego i primijenio bonske ovlasti kako bi nametnuo izmjene Izbornog zakona tokom samog samog prebrojavanja glasova 1. oktobra. Opisati taj potez šokantnom predstavom oholosti i neliberalnosti, je preblago", rekla je domaćin događaja, profesorica međunarodnih odnosa na Harriman Institute, Tanya Domi.

Na upit Voice of America američkom State Departmentu da daju komentar na iznijete optužbe stigao je odgovor putem Ureda za medije Američke ambasade u Sarajevu.

"Dugotrajna politička kriza u BiH odgovornost je političkih lidera te zemlje, a ne Sjedinjenih Država, a posebno ne jednog pisma državnog sekretara. U pismu se podsjećaju lideri BiH da je izborna reforma nužnost kako bi se provele odluke Evropskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog suda BiH, i kako bi se ojačao izborni integritet u BiH u skladu sa preporukama OSCE-a. Sjedinjene Države i EU su pomogle u održavanju razgovora kako bi podstakle političke stranke da dođu do neophodnog kompromisa kako bi se konačno postigli rečeni ciljevi - koji su ključni za za euroatlantsko pridruženje kao i za vladavinu prava. No, strane se nisu uspjele dogovoriti. Navodi kako su ti razgovori za cilj imali ispuniti težnje samo jedne političke stranke, su apsolutno netočni", piše u odgovoru State Departmenta.