WikiLeaks o našoj zemlji
0

SAD i EU podijeljeni u vezi BiH i OHR-a?!

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Web-stranica Wikileaks je objavila u nedjelju dio povjerljivih dokumenata američke diplomatije. Dio koji je prenio britanski list "Guardian" tiče se i naše zemlje i podjele o pitanju OHR-a za čije se zatvaranje i prije ispunjavanja paketa "5+2" zalagala Francuska na bilateralnom sastanku sa Amerikancima.

Naime, list prenosi kako se pomoćnik američkog državnog sekretara Philip Gordon sastao u Parizu u septembru prošle godine (uoči pregovora u Butmiru) sa kreatorima francuske politike, uključujući savjetnika za diplomatiju u Elizejskoj palati, Jean-Davida Levittea.

Razgovori su bili usredotočeni na Rusiju, nadolazeća zbivanja na Balkanu (BiH, Hrvatska, Makedonija i Kosovo), izbore u Njemačkoj i Afganistanu, pristupanje Turske Evropskoj uniji, proširenju NATO-a...

Levitte je primijetio kako je od pet glavnih uvjeta za prijenos vlasti u BiH sa Ureda visokog predstavnika na Specijalnog predstavnika EU, jedino neispunjeno ostalo pitanje podjele državne imovine. Zaključeno je kako taj zadnji uvjet ne bi trebao "blokirati sav napredak, pogotovo jer OHR više nije učinkovit".

Kako se navodi u dokumentu, Francuska je željela vidjeti prijenos ovlasti na novi tim Evropske unije u novembru, kao i približavanje Evropi kako bi se potaknuli Bošnjaci da nastave s napretkom u potrebnim reformama.

Gordon se složio da sistem ne funkcioniše dobro, ali je istaknuo da će međunarodna zajednica izgubiti kredibilitet ako poduzme korake prije ispunjavanja svih potrebnih preduvjeta. On je dodao da se SAD slažu da bi približavanje EU dovelo do usaglašavanja stavova u BiH. Levitte je primijetio da su preostala još dva mjeseca kako bi se u BiH ostvario napredak prije donošenja konačne odluke.

U odvojenom sastanku pomoćnik francuskog državnog sekretara za kontinentalnu Evropu, Roland Galharague, rekao je kako je "tranzicija cilj broj jedan" te istakao kako će podjela državne imovine tražiti mnogo vremena. On je pozvao SAD da podrže prijenos ovlasti kako bi se otvorila vrata bosanskim težnjama za većom integracijom u institucije EU.

Napomenuo je kako raste percepcija o podjeli između SAD i Bošnjaka s jedne strane, koji preferiraju zadržavanje uloge UN i EU, te Srba s druge strane kojima se time onemogućava manipulacija. Gordon je rekao kako je ta percepcija netačna, te istaknuo kako SAD trebaju vidjeti jasan napredak kako bi podržale prijenos ovlasti.