Predsjedništvo BiH sa Steinbergom
0

SAD će pomoći demokratsku budućnost BiH

FENA
James Steinberg
James Steinberg
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović, primili su danas zamjenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Jamesa Steinberga.

U američkoj delegaciji su bili pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove Thomas Countryman i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

Zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg je naglasio spremnost američke administracije da pomogne realizaciju produktivne i demokratske budućnosti za bh. građane. Istovremeno je ukazao da su SAD spremne i dalje graditi partnerske odnose sa BiH u oblastima u kojima sarađuju.

Steinberg je izrazio zabrinutost zbog neuspostavljanja nove entitetske (federalne) i državne vlasti, te kazao da je to prepreka napretku Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, SAD žele podstaknuti fleksibilnost u postizanju dogovora oko formiranja vlasti, te da konačna uspostava vlasti treba biti rezultat unutrašnjeg dogovora. Posebno je istakao pozitivnu ulogu Predsjedništva BiH u ovom procesu, ali i u postizanju sveukupnog napretka u našoj zemlji.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili nadu da će uskoro biti postignut dogovor po pitanju formiranja vlasti, te da će nakon toga biti nastavljen intenzivan rad na ključnim reformama za BiH.

Ponovili su zajednički stav da je budućnost BiH u evroatlantskim integracijama, te istovremeno istakli da je dobrodošla američka pomoć za ispunjavanje neophodnih uslova na ovom putu.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost SAD-u i EU zbog interesa koji pokazuju za BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o pitanjima vojne imovine, uništavanja viškova naoružanja, municije i minsko-ekspolozivnih sredstava, te o saradnji u Vijeću sigurnosti UN-a, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.