Hillary Clinton
0

"SAD bi se usprotivile bilo kakvom raspadu BiH"

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da pitanje Bosne i Hercegovine i njene političke budućnosti više nije tako prominentno kao ranije, ali je kazala da ima još dosta nedovršenog posla i osjetljivih pitanja na koja treba reagirati.

Pitanja o stanju u Bosni i Hercegovini postavili su u srijedu senatori tokom njezina dva svjedočenja na Capitol Hillu o budžetu za vanjsku politiku u sljedećoj fiskalnoj godini.

Međunarodno tijelo koje nadgleda implementaciju Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, sastalo se ove sedmice u Sarajevu uslijed daljnjih napetosti između poluautonomnih etničkih Srba te bošnjačko-hrvatske Federacije, izvještava VoA u četvrtak.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik poziva na održavanje referenduma o daljoj ulozi međunarodne zajednice u sistemu uprave Federacijom i pravosudnim sustavom. Neki analitičari se pribojavaju da je ovo uvod u referendum o otcjepljenju bosanskih Srba.

U svjedočenju pred Odborom za vanjsku politiku državna tajnica Hillary Clinton kazala je da Sjedinjene Države žele ujedinjenu Bosnu i Hercegovinu koja će ići ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

"Ne želimo vidjeti bilo kakve korake ka raspadu Bosne i toga se dosta pribojavamo. Postoji dug popis bojazni. Što se tiče NATO saveza, pomno pratim problematiku jer i ja dijelim vašu zabrinutost da želimo da se Bosna i Hercegovina osjeća dobrodošlom. Oni možda još nisu spremni za NATO, ali uz malo dodatnog napora bit će", kazala je državna tajnica.

Clinton je odgovarala na pitanje demokratske senatorice Jeanne Shaheen, koja je izrazila bojazan da su zemlje članice NATO saveza, a posebno Evropska unija, umorne od proširenja te da nisu sklone ponuditi Bosni i Hercegovini Akcijski plan za članstvo (MAP).

Državna tajnica Clinton je rekla da Sjedinjene Države potiču Evropsku uniju da učini više kako bi Bosni i Hercegovini ukazala na dobrobiti članstva te da sarađuje s vladom u Sarajevu oko uvjeta za članstvo. Kako je rekla, američka vlada podržava isti put i za Srbiju.

Ranije, na drugom svjedočenju u Kongresu, republikanski senator George Voinovich rekao je šefici američke diplomatije da je prilikom prošlosedmične posjete Balkanu naišao na duboku bojazan da bi mirovni proces u BiH mogao propasti ukoliko zemlja ne dobije status kandidata za NATO i ne bude ublažen vizni režim EU-a za bh. građane.