Redovna sjednica
70

Sabor Islamske zajednice u BiH nije usvojio dnevni red ni nakon višesatne rasprave

Klix.ba
Edin Atlagić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Dnevni red današnje osme redovne sjednice Sabora Islamske zajednice u BiH nije utvrđen ni nakon dvoiposatne rasprave.

Ovu informaciju je novinarima potvrdio potpredsjednik Sabora Edin Atlagić, ovlašten od predsjednika Sabora Hasana Čengića da vodi današnju sjednicu.

"Još nismo uspjeli utvrditi dnevni red. Rukovodstvo Sabora je predložilo određeni dnevni red - usvajanje zapisnika sa sedme redovne sjednice Sabora, razmatranje i usvajanje odluka o muftijstvima, razmatranje i usvajanje pravilnika o organiziranju Islamske zajednice u dijaspori, razmatranje i usvajanje Statuta Mediacentra Islamske zajednice, imenovanje člana Rijaseta, direktora Uprave za obrazovanje i nauku, razmatranje rada rukovodstva Sabora, rada Ustavne komisije i saborska pitanja i tekuća pitanja - tehnička pitanja", kazao je Atlagić i izrazio nadu da će učesnici nakon pauze uspjeti utvrditi dnevni red i održati sjednicu.

Sjednica je počela jutros oko 10 sati, a prisustvuju joj Hasan Čengić i poglavar IZBiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Kako je ranije potvrđeno iz izvora u Islamskoj zajednici, na današnjoj sjednici trebalo bi biti govora o neslaganjima o ključnim pitanjima čelnih ljudi krovne zajednice muslimana u BiH, a naročito poziciji predsjednika Sabora koju obnaša Hasan Čengić.

Reis Kavazović je u najavi današnje sjednice naveo kako "ne postoje nikakvi sukobi unutar Islamske zajednice, a posebno ne personalni".

"Na sjednici će se prema predviđenom dnevnom redu možda raspravljati i o radu rukovodstva Sabora i Ustavne komisije ovog organa IZ i ta tačka je uvrštena u prijedlog dnevnog reda na zahtjev sabornika", poručio je Kavazović dodavši kako će Rijaset poštovati svaku odluku Sabora i volju sabornika koja bude donesena u za to predviđenoj proceduri.