Nakon 70 godina
245

Sabor antifašista BiH u Mostaru: Radnici trebaju krenuti u ofanzivu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Antifašisti iz svih dijelova države okupili su se danas u Mostaru na prvom Saboru Antifašista Bosne i Hercegovine. Usvojena je programska deklaracija, a delegacije će položiti cvijeće i na Partizanskom spomen-groblju.

Sead Đulić, inicijator održavanja Sabora i predsjednik UABNOR-a Mostar, kaže kako su analizirajući trenutno stanje došli do zaključka da se živi u vremnu u kojem su fašizam i neofašizam u velikom porastu, da su ušli u sve pore života te da su se ljudi toliko navikli da je sve postale normalno.

"Političke partije forsiraju neofašističke ideje i s njima idu u predizbornu kampanju. Mi smo rekli – dosta, treba na to odgovoriti. Antifašiisti su obnovili državnost ove zemlje u ZAVNOBIH-u i na nama je i danas odgovornost. Odgovornost da se na vrijednostima antifažizma borimo za njeno pravednije uređenje. Nakon konsultacija s brojnim antifašistima dogovorili smo se da se danas nađemo i bez ikakvih podjela dogovorimo jedan stav – hoćemo antifašističku BiH. Koja stranka nas ne podrži u tome zvat ćemo je fašističkom i tražit ćemo njenu zabranu", najavio je Đulić.

Ernest Zavila, član Marksističke organizacije "Crveni", smatra da je vrlo važno da se sve antifašističke snage u društvu ujedine i krenu u ofanzivu. Antifašizam je dugo u defanzivi, a brojne fašističke i ekstremističke ideje dominiraju te imaju svoje predstavnike u vlasti.

"Bitno je da mi antifašizmu damo komunistički karakter, jer samo komunizam može pobijediti fašizam. Ako se ne borimo protiv kapitalizma, mi se ne borimo protiv sistema iz kojeg izvire fašizam. Onog trenutka kad je kapitalizam u krizi, a na svjetskom nivou je u krizi od 2008. godine, on sve više pruža fašističkim tendencijama prostora", kazao je Zavila.

Zavila smatra da ne postoji anztifašizam koji je u isto vrijeme i antikomunizam, da takve floskule koje dolaze iz Evropske unije dobijaju primat u društvu.

"Uz sve probleme i kontradikcije civilizacijski nivo Jugoslovenske radničke države je za ovu kapitalisitičku BiH, koja je međunarodni protektorat, nedostižan. BNP je nedostižan, besplatno školstvo, besoplatno zdravstvo su nama sada apstraktni. Treba napraviti autentičnu radničku partiju iz radničke baze koji će buržujima i vlasnicima kapitala koji forsiraju desne tendencije zabraniti ulaz. Treba napraviti autentičnu radničku politiku zasnovanu na naučnom komunimzmu i marksizmu", izjavio je Ernest Zavila.

Kazano je kako je važno djelovati u svim radničkim organizacijama, sa sindikatima koji nisu žuti i birokratski, već radnički. To nije proces koji će se desiti preko noći...

"Nažalost kad je narod Bosne i Hercegovine dao podršku SDP-u on je progurao najrigidnije kapitalističke i liberalne zakone, kao što je Zakon o radu. Priču o radničkim pravima su stavili po strani, a krenuli pričati o socijalnom dijalogu koji je iluzija. Koji dijalog može biti između radnika i gazde koji mu dere kožu s leđa", zaključio je Ernest Zavila.

Zaljučeno je da je nemoguće popraviti kapitaliza, već da prostor BiH samo kroz radničku državu i koministički program može doseći civilizacijski nivo. "U Mostaru su se nekad proizvodili avioni, a koliko smo danas daleko od toga. Mi smo kolonija bez identiteta", kazali su.