BiH
0

SABNORBiH 15. juna obilježava 70. godišnjicu Bitke na Sutjesci

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini, odlukom Upravnog odbora, 15. juna će obilježiti 70. godišnjicu Bitke na Sutjesci u Nacionalnom parku Sutjeska – Dolina heroja Tjentište.

Nakon veličanstvenog i dostojanstvenog obilježavanja jubileja slavne Bitke na Neretvi, SABNORBiH će u ovoj godini posebno obilježiti, kako godišnjicu Bitke na Sutjesci, tako i 70. godišnjicu ZAVNOBiH-a.

"Bitka na Sutjesci je i najbolji primjer zajedničke borbe pripadnika svih naroda sa područja, ne samo Bosne i Hercegovine, nego i cjelokupnog prostora bivše SFRJ", ističu iz SABNORBiH-a te podsjećaju da su u ovoj bitci učestvovali narodi iz bivše SFRJ te Albanci, Česi, Mađari, Slovaci, Rusini, Poljaci, Rusi, Italijani, Nijemci, Englezi, te po jedan Kanađanin, Bugarin, Irac i Ukrajinac.

“Ovi podaci svjedoče o tome da je ideja antifašizma univerzalna i da Bitka na Sutjesci služi na čast svim narodima koji su u njoj učestvovali”, saopćeno iz SABNORBiH-a.

U bitci na Sutjesci učestvovalo je 22.148 boraca i sanitetskog osoblja. Ukupno je poginulo 7.543 pripadnika, od čega 6.946 muškaraca i 597 žena uključujući i 352 bolničarke.

"Pozivamo građane Bosne i Hercegovine da nam se priključe na obilježavanju 70 godina Bitke na Sutjesci, kao još jednog važnog jubileja kojim ćemo odati počast žrtvama, ali i osnažiti antifašistički front u Bosni i Hercegovini", pozivju iz SABNORBiH.