Odluka VSTV-a
80

Sabina Sarajlija izabrana za glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo

Piše: I. Č.
Sabina Sarajlija (Foto: Detektor.ba) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sabina Sarajlija (Foto: Detektor.ba) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici imenovalo Sabinu Sarajliju za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo.
Za nju je glasalo 13 članova VSTV-a, a samo jedan je bio protiv. Izabrana je za glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS nakon što su 10. maja obavljeni intervjui i na današnjoj sjednici predstavljeni programi tri kandidata.

Sabina Sarajlija je, pored Seada Kreštalice i Sanina Bogunića, bila najbolje rangirani kandidat.

"Postoje tri načina kako bi se vodila dinamika suđenja inicirana tužilaštvom: statusna konferencija, razgovor glavnog tužioca s predsjednicima sudova i uključivanje komisije za efikasnost pri VSTV-u. Naši predmeti se jako dugo vode", upozorila je Sarajlija.

Napomenula je kako smatra da glavna tužiteljica, ukoliko je sigurna u svoje tužioce, mora stati iza njihovog rada, naročito u kriznim situacijama kada su izloženi sudu javnosti. Pritom navodi da je potrebno ne ometati istragu.

Bogunić ostavio najbolji dojam na Ružicu Jukić

Upitana za mali broj optužnica podignutih u Tužilaštvu KS po tužiocu, Sarajlija je kazala da se takve stvari ne mogu forsirati.

"Mi nismo razdvajali predmete u fazi istrage, jer ima predmeta sa više i manje počinilaca. Naredba obustave istrage je naša neminovnost. Naravno da je tužilački rad najbolje prikazan kroz podizanje optužnica, ali ne može se to forsirati", odgovorila je Sarajlija.

Poručuje kako su joj najznačajniji predmeti u karijeri bili: "Energopetrol", gdje je donesena prvostepena oslobađajuća presuda, javne nabavke u Željeznicama Federacije BiH, predmet "Kurir" koji je u toku i dosta privrednih predmeta koji nisu dobili pažnju javnosti.

Jukić "protiv", Tegeltija "za"

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je tokom sjednice istakla da je od tri kandidata Bogunić na nju ostavio najveći dojam i da smatra da on treba biti izabran.

Budući da se već ranije spekulisalo da bi trebalo da prvorangirana kandidatkinja Sabina Sarajlija bude izabrana za glavnu tužiteljicu, potpredsjednica VSTV-a je kazala da je javnost izmanipulirana.

"O Sabini mislim sve najbolje, ali sam tokom njenog izlaganja stekla utisak da nema dovoljno smjelosti. Nju trebamo predložiti za tužiteljicu Tužilaštva BiH", kazala je Jukić.

Član VSTV-a Goran Nezirović je replicirao da je Sabina Sarajlija zbog nepažljivih izjava na ranijim sjednicama stavljena na sumnju i da zbog toga ne bi trebalo da se njen kvalitet dovede u pitanje.

Naveo je da ne želi ne glasati za nekog samo zbog nepažljivih izjava na ranijim sjednicama VSTV-a.

Rasprava je potom zatvorena za javnost i članovi VSTV-a su nastavili raspravljati "iza zatvorenih vrata".

Predsjednik Milan Tegeltija je potom rekao da je velika razlika između prvorangirane kandidatkinje i trećerangiranog, te da bi zbog toga trebalo izabrati Sabinu Sarajliju.

"Smatram da ne bismo pogriješili kada bismo izabrali bilo koga od tri navedena kandidata, ali mislim da je prevelika razlika u bodovima", kazao je Tegeltija.

Jukić je replicirala navodeći da ne bi trebalo da prave uži izbor ako je broj bodova glavni kriterij za izbor kandidata.

Radila na predmetima kriminala i korupcije

Sarajlija je doktorantica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Godine 2004. je položila pravosudni ispit. Za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva KS imenovana je 2008. godine. Radila je na predmetima općeg, privrednog kriminala i korupcije, a kao stručna saradnica je radila na predmetima ratnih zločina.

Učestvovala je u radnim grupama i projektima iz oblasti unapređenja rada pravosuđa, kao i na stručnim usavršavanjima u zemlji i inozemstvu. Autorica je više stručnih i naučnih članaka. Od 2009. godine je članica Udruženja tužilaca FBiH i BiH.

Preostala dva kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva KS su na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća također predstavila svoje programe. Dobar utisak na članove VSTV-a ostavio je i Sanin Bogunić.

Na razgovor održan 10. maja pozvana su četiri kandidata koja zadovoljavaju kriterije, a koji su se prijavili na konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva KS raspisan 15. marta. Na tu poziciju su konkurisali tužioci Tužilaštva KS Sanin Bogunić, Sead Kreštalica, Sabina Sarajlija i Safet Hrapo.