Sarajevo
22

Sa sastanka o Prvoj transverzali: Ne postoji kamen spoticanja, nastavljamo s radovima

M. A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je održan operativni sastanak premijera Edina Forte s predstavnicima Direkcije za puteve KS i Zavoda za izgradnju KS te ostalih zainteresiranih strana na kojem se razgovaralo o dinamici izgradnje Prve transverzale.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto podsjetio je da je danas održan operativni sastanak na kojem se govorilo o dinamici radova na Prvoj transverzali.

Zbog sporog izvođenja radova premijer Forto je naglasio da je danas sazvao sastanak sa svim učesnicima u ovom procesu kako bi se razgovaralo o ovom projektu, tj. osim predstavnike Vlade KS danas su bili prisutni i predstavnici Zavoda za izgradnju KS, Direkcija za ceste KS, resorni ministar Adnan Šteta te druge zainteresirane strane.

Edin Forto (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: D. S./Klix.ba)

"Uspostavili smo mehanizam koordinacije i nema kamena spoticanja. Ovaj projekt je usvojen 2009. godine, a sada je 2019. Postojao je niz koraka koji su usporavali realizaciju, među kojima je bila i blokada parcela koja je završila na sudu. Danas smo donijeli nekoliko zaključaka i ponavljam da je Prva transverzala strateški projekt iza kojeg stoji Vlada KS", naglasio je Forto.

On je dodao kako će se organizirati i sedmični operativni sastanci na kojem će učestvovati premijer KS, kantonalni ministar saobraćaja, direktor Direkcije za ceste KS, direktor Zavoda za izgradnju KS te pravobranilac.

Adnan Šteta (Foto: D. S./Klix.ba)
Adnan Šteta (Foto: D. S./Klix.ba)

"Dogovorili smo da će Ministarstvo saobraćaja KS kroz Direkciju za puteve KS u što kraćem roku krenuti s čišćenjem i spremanjem gradilišta na dionicama Prve transverzale koje se nisu počele raditi iako su riješeni imovinsko-pravni odnosi. Isto tako, Zavod za izgradnju KS će nama sutra dostaviti sve predmete o riješenim imovinsko-pravnim odnosima čisto da vidimo koliko ih ima, a ministarstvo kojim rukovodim će na poseban račun obezbijediti sva sredstva kako bi se i ostali riješili. Dakle, novca imamo za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a Direkcija za puteve i Zavod za izgradnju KS će raditi svoje poslove", naveo je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić je istakao kako je zadovoljan današnjim sastankom, posebnom zbog toga što su se akteri današnjeg sastanka dogovorili da će operativno rješavati sve probleme s kojima se budu susretali.

Mirza Hulusić (Foto: D. S./Klix.ba)
Mirza Hulusić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Ono što smo imali problema do danas, neću reći da ih nije bilo, uspjeli smo prevazići. Zavod će imati taj likvidni podračun kako bi bio odgovarajući u procesu eksproprijacije. To je najvažniji zaključak s današnjeg sastanka i sretni smo što ćemo uz podršku Vlade KS i ostalih karika u lancu raditi na ubrzanju procesa. Mi smo postavljeni vrlo nisko u hijerarhiji i vrlo često mi sami ne možemo utjecati na donošenje nekih odluka, već uglavnom ovisimo o drugima. Zavod trenutno pregovara sa 40 subjekata na trasi Prve transverzale i svi su raspoloženi za pregovore", rekao je Hulusić.