Tužba za klevetu
25

Ružica Jukić zadovoljna presudom, Mektić će se žaliti

SRNA
Ružica Jukić
Ružica Jukić
Potpredsjednica Vrhovnog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružica Jukić potvrdila je Srni da je dobila presudu Općinskog suda u Sarajevu kojom je usvojen tužbeni zahtjev u odnosu na klevetu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Ona je izrazila zadovoljstvo donesenom presudom ističući da je pravda i istina izašla na vidjelo.

"Kleveta je bila, dosuđena je naknada štete u iznosu od 3.500 KM. Ja sam tražila 6.000 KM, oni su 3.500 dosudili. To je stav suda", rekla je Jukićeva.

Ona je navela da je Mektić obavezan i da joj plati troškove parničnog postupka u iznosu od 1.241 KM i da se izreka presude objavi o njegovom trošku u emisiji "Pošteno" Federalne televizije i na drugim medijima koji su objavili tu vijest.

Mektić je najavio da će se žaliti na presudu, istićući da postupak još nije završen i da presuda nije obavezujuća.

On je istakao da se iz presude ogleda pritisak VSTS-a i Ružice Jukić na Sud.

"Iako nema elemenata sud je morao da donese kakvu-takvu presudu sa prepolovljenim iznosom koji je za odštetu tražila Jukić. To samo govori o njoj koja je jedna od ključnih rak-rana pravosuđa u BiH", rekao je Mektić Srni.

On je ponovio da ostaje pri svim svojim ranije izrečenim stavovima.

"Prema obrazloženju presude, stiče se utisak da Ružica Jukić treba meni da isplati odštetu. U praksi nisu poznate takve odštete, ili udovoljite tužiocu kada postoji uvreda ili odbijete", rekao je Mektić.

On smatra da je upravo zbog pritiska Ružice Jukić Sud donio neku "kompromisnu presudu" koja je besmislena.