Otvorene prozivke
179

Ružica Jukić otkrila plan o kojem se "šuška": Ko i kako sprema raspad VSTV-a

S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić oglasila se na svom Facebook profilu, kazavši da je dobila informaciju o scenariju kako bi trebalo izgledati "rušenje VSTV-a".

"Ovih dana 'došla' je do mene informacija o planu pojedinih ambasada da gospodin Memić održi sastanak s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, 14.10.2019. godine, a nakon toga da održi proteste i da se kaže da je za sve kriv VSTV BiH", započinje Jukić na početku.

Rad VSTV-a u posljednjoj godini je pod naročitom lupom javnosti i medija, a posebno nakon skandala predsjednika te institucije Milana Tegeltije u vezi sa slučajem "Potkivanje". Generalno, pravosuđe u BiH je u nikad većoj krizi zbog velikog broja neriješenih slučajeva, pada optužnica i slično.

Tim povodom u BiH je prije nekoliko mjeseci stigao i specijalni izvjestilac za EU za pitanje pravosuđa Reinhard Priebe koji će nakon detaljne analize predstaviti izvještaj.

"Zatim da će gospodin Reinhard Priebe, nezavisni ekspert Evropske unije, dostaviti izvješće koje će biti loše po pravosuđe te da će zajedno s Američkom ambasadom tražiti od gospodina Inzka da iskoristi Bonske ovlasti prema VSTV-u, tj. da raspusti njegove članove", nastavlja Jukić.

[FBPOST]https://www.facebook.com/1464852134/posts/10214834424121886?sfns=mo[/FBPOST]

Nadalje, Jukić opisuje kako postoje veliki politički pritisci na rad VSTV-a, negirajući da ta institucija radi neprofesionalno i ne libeći se da za pritiske okrivi i ambasade pojedinih zemalja.

"Raspadne li se VSTV, ja tvrdim da će se i ostale institucije na nivou BiH raspasti", poručuje Jukić.