BiH
0

Ruždija Adžović: Moćnici žele ušutkati novinare, a novinarskoj profesiji ubiti integritet

Piše: M. Nukić
Foto: Anadolija/Arhiv
Foto: Anadolija/Arhiv
Novinar i publicista Ruždija Adžović izrazio je punu podršku redakciji portala Klix.ba i osudio neprimjeren i nezapamćen napad na slobodu medijskog izražavanja.

Istakao je da živimo u vremenu kada moćnici i nadrimoćnici, koji su nas doveli na ivicu ponora, žele ušutkati novinare, a novinarskoj profesiji ubiti integritet i dostojanstvo".

"Sretan sam što u ovim teškim trenucima niste sami i što su brojne kolege širom BiH digle glas protiv političkog terora koji je izvršen nad redakcijom Klixa, njenim novinarima i urednicima. Sretan sam što su shvatili činjenicu da ako sada budu šutjeli, sutra će se to desiti njima i tako će se stvoriti začarani krug u kojem neće biti mjesta za slobodnu misao. Moramo svi zajedno ustati i sačuvati dostojanstvo novinara i njihove časne i značajne misije. Ukoliko dugogodišnji kreatori naših sudbina - ogrezli u kriminalu i korupciji, u pljačkanju vlastitog naroda - svojim nasrtajima na slobodnu riječ stvore kod nas dilemu i strah od traganja za istinom i ukoliko i najmanje pokleknemo pred tim nečuvenim nasrtajima, onda su dobili ne samo ovu bitku, nego i rat. Tada za ovu zemlju više neće biti nade, a u medijskom prostoru ostat će mjesta samo za one medije i novinare koji su dušu prodali vragu. A, dokle su spremni ići pokazuje upravo vaš slučaj", kazao je Adžović.

Kazao je kako "oni koji se godinama nisu mogli dogovoriti o bilo čemu što bi značilo boljitak za građane BiH, odmah su našli zajednički jezik za 'međuentitetsku' i 'multietničku saradnju' kada je došao u pitanje njihov interes.

"Dragi Klixovci, molim vas da istrajete, da stameno izdržite nasrtaje politike na vašu slobodu, a time i na slobodu sviju nas, i da 'pokažete zube' političkim agresorima na slobodnu misao i slobodno novinarstvo. Samo tako, uz podršku svih nas slobodnomislećih novinara, ali i cjelokupne bh. javnosti, moći ćemo poslati na smetljište historije sve one bahate političare i njihove slijepe poslušnike čija nas politika drži kao taoce koji se godinama guše u njihovoj beskrupuloznosti, bezosjećajnosti, pljački ove napaćene države i njenih iscrpljenih građana. Nadam se da će na vama polomiti zube", zaključio je Adžović.