Službena posjeta
82

Ruth Wiseman iz britanske ambasade: Vlada ZDK ima jak tim za borbu protiv korupcije

E. M.
Ruth Wiseman (Foto: E. M./Klix.ba)
Ruth Wiseman (Foto: E. M./Klix.ba)
Otpravnica poslova Britanske ambasade u BiH Ruth Wiseman danas se sastala s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirzom Ganićem gdje su razgovarali o borbi protiv korupcije, rodnoj ravnopravnosti i održivosti sigurnih kuća.

Sastanak koji je održan u zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona održan je s ciljem upoznavanja funkcionisanja Tima za borbu protiv korupcije o izazovima koronavirusa. Wiseman je kazala da Vlada ZDK ima jak Tim za borbu protiv korupcije.

"Tim za borbu protiv korupcije ZDK zajedno sa stručnjacima čiji angažman podržava i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, radi na izradi pravičnih kriterija za dodjelu grantova u sklopu procesa oporavka od koronavirusa. Građani trebaju vlade kojima vjeruju, a to se može postići samo ako postoji visok nivo transparentnosti i odgovornosti”, kazala je Wiseman.

U sklopu svoje posjete Zenici Wiseman je posjetila i Medicu Zenica, sigurnu kuću za osobe koje su doživjele nasilje u porodici, a čiji rad podržava i Vlada UK.

"Tokom pandemije došlo je do porasta broja slučajeva nasilja u porodici jer su žene u izolaciji s nasilnim partnerima, a procjene su da će se broj ovih slučajeva povećavati s pogoršanjem ekonomske situacije”, pojasnila je Wiseman.

Zaključila je da je od ključnog značaja da vlasti u BiH iznađu održiva rješenja za ove službe.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić je u obraćanju medijima kazao da je Vlada ZDK vodila računa o svim nabavkama, transparentnosti i otvorenosti te da je proces nabavki s UNDP-em najbolja stvar koja im se desila.

"Razgovarali smo i obrazovanju jer Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva ulaže velika sredstva u projekte u našim školama koji trebaju doprinijeti novom načinu obrazovanja. Platforme koje trenutno imamo za online nastavu su privremenog karaktera, a potrebno je voditi računa o platforamama koje će omogućiti, elektronski dnevnik i opremu te online učenje u smislu napredovanja obrazovanja novih generacija koje dolaze”, izjavio je Ganić.


Na kraju je iskazao nadu za podršku i realizaciju navedenih projekata te da će Vlada ZDK nastaviti boriti se protiv korupcije.