Zvanični dokumenti
4

Ruski milijarder Konstantin Malofeev, koji je protjeran iz BiH, na crnoj listi SAD i EU

Piše: A. D.
Foto: Financial Times
Foto: Financial Times
Kontroverzni ruski milijarder Konstantin Malofeev, nedavno je protjeran iz Bosne i Hercegovine, svjedoči zvaničan akt Granične policije BiH kojeg je na uvid imao Klix.ba.

Rješenje o protjerivanju iz BiH doneseno je 30. maja 2018. godine, a granični policajci su Malofeevu rješenje o protjerivanju dostavili na Aerodromu Banja Luka, gdje su ga i zatekli. U aktu Granične policije stoji kako Malofeevu nije dozvoljen ulazak u BiH.

U obrazloženju ovog dokumenta se navodi da on "predstavlja prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima BiH".

Treba napomenti da je Vijeće Evropske unije 30. jula 2014. godine Malofeeva stavilo na crnu listu Evropske unije.

Istočna Ukrajina i Krim

U dokumentu Vijeća EU se navodi da je on usko povezan sa ukrajinskim separatistima u Istočnoj Ukrajini i Krimu.

"On je bivši poslodavac Aleksandra Borodaja, tzv. premijera tzv. narodne republike Donjeck koji se sastajao se Aksyonovim tzv. premijerom tzv. republike Krim, tokom perioda aneksije Krima. Vlada Ukrajine otvorila je krivičnu istragu o njegovoj navodnoj materijalnoj i finansijskoj podršci separatistima. Osim toga, on je dao brojne javne izjave koje podržavaju aneksiju Krima i uključivanje Ukrajine u Rusiju", navodi se u obrazloženju Vijeća EU.

Također, Malofeev se nalazi i na crnoj listi SAD. Naime, na listi 210 osoba iz Rusije koje je administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa identifikovala u sklopu zakona o sankcijama i borbi protiv negativnog ruskog uticaja, nalazi se i Vladislav Šurkov, savjetnik i saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Šurkov se nalazi na takozvanoj Putinovoj listi osoba koje je SAD identifikovao kao moguće nove mete sankcija zbog veza s Kremljem te spornih aktivnosti u Ukrajini, širenju ruskog uticaja ili kršenja ljudskih prava.

Veze s Dodikom

Prema navodima američke nevladine agencije Stratfor, Šurkova i predsjednika RS Milorada Dodika povezuje uloga ruskog propagandiste i ultranacionaliste Konstatina Malofeeva, koji je identificiran kao agent Putinovog savjetnika.

"Dodik je dvije sedmice prije izbora 2014. godine putovao u Moskvu na sastanak sa Putinom. Dodik se s Malofeevom susreo u hotelu kod Banja Luke. Malofeeev je u Banja Luku došao s grupom Kozaka, koji su bili u blizini biračkog mjesta", navodi se u tekstu Stratfora, koji je objavljen krajem marta prošle godine, a u kojem se tretira porast uticaja Rusije u regiji.