{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruski mediji prikazuju snimanje filma "Chemical" kao dokaz za lažiranje napada u Dumi

Klix.ba
26.4.2018. u 08:27
14
19
Ruski mediji prikazuju snimanje filma "Chemical" kao dokaz za lažiranje napada u Dumi
14
Ruski mediji prikazuju snimanje filma "Chemical" kao dokaz za lažiranje napada u Dumi
Napadi u Siriji, kao i situacija na terenu, tema je za ruske medije, ali iz drugog ugla. Kako prenosi londonski The Times, ruski mediji koriste snimke iza kulisa tokom snimanja filma sirijskog reditelja Humama Husarija 2016. godine kako bi dokazali da su video snimci žrtava koji su stradali od plina u Siriji bili lažni.
Ruski mediji su objavili fotografije iz filma "Chemical" kao "očigledne dokaze" da su snimke žrtava lažirale volontorske snage za pomoć Beli šljemovi. Kanal One i Rosssia 1, programi koji su emitovali fotografije, nisu odgovorili na zahtjev The Timesa da odgovore na ove tvrdnje.

"Rossia 1 je takođe emitovala intervju sa Farisom Mohamedom Majasom, asistentom za produkciju Husarijevog filma, koji je predstavljen kao još jedan dokaz da je napad na Dumu bio lažan," navodi list.

"Mi smo stavljali ljude na zemlju i prskali ih vodom, tako da su izgledali kao da su pretrpeli hemijski napad," rekao je Majas, za koga Guradia kaže da su ga otele sirijske režimske snage, objavila je Rossia 1.

The Times podsjeća i da je Rusija prošle nedelje saopštila da namjerava da se suprotstavi Vijeću sigurnosti UN-a putem televizijskog intervjua Hasana Dijaba, koji ima 11 godina.

"Intervju je snimljen u Damasku pod kontrolom režima. Nije bilo jasno da li su Hasan i njegov otac Omar bili pod pritiskom da daju izjave," zaključuje The Times.

Britanski novinar na meti ruskih medijaRuski mediji bave se i Eliot Higgins, britanskim novinarom koji preko svog bloga i web stranice Belingcat piše o ratu u Siriji, a koga ruski mediji nazivaju "amaterskim istraživačem ratnih zločina ... koga vole mediji Zapadnih NATO zemalja".

"Higins je nedavno je dokumentovao tvrdnje da je sirijski režim ponovo koristio hemijsko oružje, ovog puta u predgrađu Dume u Damasku," navodi Newsweek.

U razgovoru za ovaj list on objašnjava da kada je riječ o napadu u Dumi, informacije je dobijao od aviona osmatrača, ali i od ljekara koji su zbrinjavali žrtve.

Tvrdi i da u izvještavanju ruskih medija nije bilo promjena, odnosno da su isto izvještavali o napadu sarinom 2013. godine, kao i oko napada u Dumi.

"Oni citiraju teorije zavjere, izbacuju mnoge beskorisne informacije, postavljaju mnogo pitanja koja su nebitna ili su već bila odgovorena ili samo zbunjuju pitanjima, a ima i ruskih medija koji samo stavljaju sve verzije jednog događaja," kaže Higins i dodaje da se napadi dešavaju stalno, odnosno da Asad koristi hemijsko oružje i to radi pet godina.

"Mislim da je ovo pitanje: da li zapravo žele da zaustave hemijske napade? Jer jedino rešenje za to je da se Asadu pokaže da će korištenje hemijskog oružja iziskivati strogu kaznu", poručuje ovaj novinar.​

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: