BiH
0

Ruski ambasador ne misli da Dodik ruši BiH

SRNA
Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da predsjednik Vlade Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik nema namjeru da ruši BiH.

"Mi nikada nismo imali osjećaj ili utisak da postoji namjera razbijanja BiH u Banjaluci", rekao je Harčenko i naglasio da Dodik želi samo da sačuva nadležnosti entiteta u okviru Dejtonskog sporazuma.

Ruski ambasador je istakao da njegova zemlja ne podržava dezintegraciju BiH, jer je stav Moskve jasan i principijelan - suverenitet i cjelovitost BiH.

On je rekao da je stav Rusije da reforma Ustava BiH, kao i svaka druga promjena Dejtonskog sporazuma može da bude samo "domaći proizvod", jer o tome treba da odluče sami politički lideri u BiH, a uloga međunarodne zajednice može da bude samo savjetodavna, bez nametanja rješenja.

Ambasador Rusije u BiH  rekao je da ne vjeruje u mogućnost promjene ustava preko noći, te da se Rusija zalaže za put koji je utemeljen preko Savjeta za implementaciju mira (PIC).

"Rusija smatra da prvo treba da dođe do zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika, zatim njena tranzicija u kancelariju predstavnika EU, a nakon toga promjena Ustava uz saglasnost svih političkih lidera u BiH", rekao je Harčenko za Federalnu televiziju.

Ruski ambasador smatra da su političari u BiH dosta toga uradili, te da je ostalo pitanje državne imovine, ali je i tu uočen napredak.
"Ako se pitanje državne imovine riješi, plan `pet plus dva` je ispunjen i ima temelja za zatvaranje OHR-a", naglasio je Harčenko.

On je ocijenio da u BiH ima puno problema, ali da ne treba dramatizovati situaciju, jer postoje mogućnosti za konstruktivan dijalog i funkcionišu i entitetske i institucije BiH, koje mogu da rješavaju postojeće probleme.

"Dijalog među političarima u BiH ide jako teško, ali je bitno da on bude nastavljen, a Rusija kao garant Dejtona, daće svoj doprinos u tome", rekao je Harčenko.

Prema njegovom mišljenju, postoji mnogo pozitivnih trendova u regiji, uključujući i BiH, kao i mogućnosti da se Balkan pretvori u jezgro stabilnosti.