{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruska fitosanitarna inspekcija dolazi u BiH

S
21.6.2018. u 14:25
9
24
Ruska fitosanitarna inspekcija dolazi u BiH
9
Ruska fitosanitarna inspekcija dolazi u BiH
Foto: Klix.ba
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, proizvođača i izvoznika voća i povrća, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja konstatovali su na današnjem sastanku da je sve spremno za dolazak ruske fitosanitarne inspekcije s ciljem deblokade izvoza voća i povrća u Rusiju.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić rekao je nakon današnjeg sastanka u Trebovljanima kod Gradiške da u narednom period očekuju posjetu fitosanitarne inspekcije iz Ruske Federacije i da je cilj da se proizvođači i izvoznici detaljnije upoznaju o njihovim zahtjevima, ali i o uslovima koje je Ministarstvo propisalo u svojoj Uredbi za izvoz voća i povrća.

Lalić je istakao da je u prethodnom periodu preduzeto niz koraka i aktivnosti da bi ponovo počeli pregovori za izvoz u Rusku Federaciju i da se nada da će izvoz voća i povrća u Rusiju uskoro ponovo početi.

On je naveo da je Vlada RSizbrisala firmu "Frukt kompani" i sve njene kooperante iz evidencije izvoznika, što je i bio zahtjev ruske strane.

"Inspektorat Srpske izvršio je kontrole firmi koje se bave izvozom, urađen je popis svih hladnjača i donesena Uredba koja precizira ko se može baviti izvozom voća i povrća. Nadležnim organizmima Ruske Federacije dostavljen je spisak površina pod voćem i povrćem u Srpskoj, sa potencijalnom proizvodnjom", naveo je Lalić.

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Goran Perković rekao je da su izvoznici i proizvođači voća i povrća ispunili najveći dio obaveza za nastavak izvoza u Rusku Federaciju i da se na terenu provode sve fitosanitarne mjere koje su naložene Protokolom i Sporazumom sa fitosanitarnom službom iz Rusije.

Perković je istakao da je uvjeren da će svi standardi biti zadovoljeni i da će nakon dolaska ruske fitosanitarne inspekcije ponovo početi izvoz voća i povrća u Rusiju.

On je naglasio da će ruska fitosanitarna inspekcija sigurno najviše insistirati na sljedivosti proizvodnje, što znači da proizvođači moraju da budu fokusirani na praćenje i evidentiranje svih mjera u proizvodnji, skladištenju, otkupu i izvozu proizvoda.

Sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa proizvođačima voća i povrća, te izvoznicima za područje Ruske Federacije i predstavnicima Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja održan je u prostorijama preduzeća "Agroimpeks Nova" u Trebovljanima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: