Kuda plovi ovaj brod
2

Ruska ambasada u BiH: Obrazloženje našeg stava o NATO-u smo poslali Komšiću, Turković i u SDA

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon niza žestokih poruka probosanskih stranaka i političara kao odgovor na saopćenje Ambasade Rusije u BiH u vezi s NATO-om ponovo se oglasila ruska strana.
"Zahvaljujemo svima na ocjeni našeg komentara po pitanju NATO-a. Istovremeno, vjerujemo da bi se za dublje razumijevanje njegove suštine trebalo upoznati s tekstom izjave, a ne donositi zaključke na osnovu njenog proizvoljnog izlaganja", poručili su.

Dodali su i kako su obrazloženje Ambasade Rusije u BiH poslali na adrese člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i press-službe Stranke demokratske akcije.

Podsjetimo, nakon konstituisanja Komisije BiH za saradnju s NATO-om, ruske diplomate u BiH su poslale poruku da će "reagovati na ovaj neprijateljski korak".

"U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine (BiH) i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak", saopćila je 18. marta Ambasada Rusije u BiH povodom, kako su naveli, "reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO-u".

Na ovu izjavu je, pored domaćih stranaka i političara, reagovala i Američka ambasada u BiH.

"Izjava ruske vlasti je još jedan jasan pokazatelj razlike između onoga što nude NATO i Evropska unija i onoga što Rusija nudi Bosni i Hercegovini", kazali su, između ostalog, iz Ambasade SAD-a.