Negativne pojave
53

Ruska ambasada: Pozivamo sve progresivne snage u BiH u borbu protiv neofašizma

S. H.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Povodom napada na antifašiste u Mostaru tokom vikenda, kada se obilježavalo oslobođenje Mostara u Drugom svjetskom ratu, oglasila se i Ambasada Rusije u BiH.
"Barbarski napad huligana koji se desio 15. februara tokom proslave jubilarne godišnjice oslobađanja Mostara od fašističkih osvajača, zaslužuje svaku osudu i odgovarajuću reakciju vlasti. Smatramo veoma zabrinjavajućim da se danas, u godini, kada svi mi zajedno obilježavamo 75. godišnjicu Velike Pobjede nad nacizmom u Evropi, dešavaju neonacističke pojave u Bosni i Hercegovini, kolijevke antifašističkog partizanskog pokreta na Zapadnom Balkanu", navode iz ambasade.

Pozivaju sve progresivne snage u BiH, međunarodne organizacije i međunarodnu zajednicu da udruže snage u borbi protiv neonacizma i neofašizma, kako to je navedeno i u rezoluciji Generalne Skupštine UN-a, "O borbi protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti", koja je usvojena u decembru 2019. godine i koju je podržala Bosna i Hercegovina.